Tegen beter weten in

Nieuws

30 april 2019 door EO

Nieuwe online Lazarus-serie over geloof en wetenschap: 'Tegen beter weten in?'

Lazarus, het platform voor progressieve christenen, presenteert een nieuwe serie over geloof en wetenschap: Tegen beter weten in?. De serie is gemaakt in samenwerking met het Abraham Kuyper Center. Tien wetenschappers geven antwoorden op onze grootste vragen; Bestaat God? Zijn onze religieuze ervaringen wel echt? Is de vrije wil een illusie? Hoe zit het met goed en kwaad?

In vier korte afleveringen van tien minuten komen gelovige en niet-gelovige wetenschappers aan het woord. Filosoof en natuurkundige Ard Louis (eerder te zien in The Story of God met Morgan Freeman), filosoof René van Woudenberg (winnaar NRC essayprijs, directeur Abraham Kuyper Centre) en neurowetenschapper Michiel van Elk (bekend van de Godhelm). Ze gaan in op spraakmakende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat godservaringen illusies zijn, de vrije wil niet bestaat en dat de wetenschap God zal vervangen.

Ethische problemen
De wetenschappers plaatsten in de serie kanttekeningen bij de onderzoeken. "Als aangetoond zou zijn dat we geen vrije wil hadden, zou ons leven erg veranderen. In opzichten die voor ons eigenlijk heel belangrijk zijn: houden we elkaar dan nog verantwoordelijk voor de dingen die we doen?", werpt filosoof Rik Peels op.

Ook natuurkundige Ard Louis ziet ethische problemen: "Het gevaar is dat wanneer we gaan denken: evolutie veroorzaakt deze gevoelens en daarom zijn ze ook juist, we ons op heel ongezonde manieren gaan gedragen. De evolutie zorgt er bijvoorbeeld voor dat wij affectie hebben voor mensen met hetzelfde genetische materiaal als wij, maar haatgevoelens hebben voor mensen die genetisch anders zijn."

Online te zien
Voor elke aflevering zijn bijbehorende gespreksvragen geschreven. De eerste aflevering staat inmiddels online. Op donderdag 2 mei volgt de aflevering God in de hersenen, op 9 mei Goed en Kwaad en op 16 mei Vrije wil. Tijdens het Graceland Festival in augustus 2019 presenteert Lazarus ook een speciaal Tegen beter weten in?-wetenschapsdebat met Emanuel Rutten, Rik Peels en Michiel van Elk.

Lazarus is een EO-merk dat inspiratie biedt aan mensen die vragen durven stellen, worstelen, maar ook houden van het christelijk geloof. Het Abraham Kuyper Center (VU) voor wetenschap en grote vragen wil het denken over grote vragen stimuleren en faciliteren, zowel op wetenschappelijk niveau als in het publieke debat.

Meer informatie over de serie? Klik hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify