PKN logo

Nieuws

29 april 2019 door PKN

Generale synode PKN gunt nieuwe kerkplekken zelfstandigheid

Nieuwe kerkplekken die volwassen zijn geworden krijgen de ruimte om zelfstandig binnen de Protestantse Kerk (PKN) te gaan functioneren. Dat is het principebesluit dat de synode vandaag heeft genomen. Over de uitwerking en randvoorwaarden moet verder gesproken worden. Daarvoor wordt een extra synodevergadering op 22 juni belegd, laat de kerk weten op haar eigen website.

Nieuwe kerkplekken gaan bijna altijd van start onder de verantwoordelijkheid van een reguliere gemeente. Als er dan een volwaardige geloofsgemeenschap ontstaat, groeit de behoefte aan een gelijkwaardige relatie met de bestaande gemeente. De synode wil dat mogelijk maken door gebruik te maken van artikel 2-5-2 in de kerkorde, waarmee nieuwe kerkplekken een ‘buitengewone gemeente’ worden. Deze nieuwe initiatieven worden dan ‘kerngemeenten’ genoemd.

Naast dankbaarheid waren er ook veel vragen van synodeleden. Er waren meer dan 30 tegenvoorstellen, amendementen en moties ingediend op het oorspronkelijke besluitvoorstel van het moderamen. Naar aanleiding daarvan besloot het moderamen het besluitvoorstel te vereenvoudigen en een extra synodevergadering in te plannen om meer tijd te nemen om over de vragen van synodeleden door te praten.

Zo zijn er bijvoorbeeld vragen over het geestelijk leiderschap in pioniersplekken. Moet dat een predikant zijn? Mag dat ook een kerkelijk werker of pastor zijn? Hoeveel leden moeten er zijn? Ook hechten de synodeleden zeer aan de relatie tussen kerngemeenten en bestaande gemeenten. Over deze onderwerpen worden op 22 juni besluiten genomen door de synode.

Lees hier meer op de website van de PKN.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify