Harriette

God

26 augustus 2019 door Hour of Power

Cardioloog Harriette Verwey: "Ik ga niet iemand doodspuiten"

Harriette Verwey is meermaals onderscheiden voor haar specialisme. Ze is cardioloog en weet alles over ons hart. Het blijft niet alleen bij het fysieke aspect. "Ik ben echt een mensenmens, ik vind het heel erg leuk om betrokken te zijn bij iemands leven," vertelt Harriette in gesprek met Jan van den Bosch. Ze is dus iemand met hart voor de zaak en ze kan ook best een pittige tante zijn. "Ik ben soms ook hard op de feiten, de patiënt moet zich ook aan de regels houden," zegt ze.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

"Wat doet dat hart per dag?" vraagt Jan aan Harriette. "Het klopt ongeveer 70 slagen per minuut," legt Harriette uit. "Maar als je een mooie vrouw ziet dan gaat hij harder kloppen?" geeft Jan een voorzetje. "Als je een mooie vrouw ziet dan gaat het hart vanzelf sneller kloppen. Ik denk dat jij nu op 100 zit," zegt Harriette scherp. "Het hart pompt vijf liter bloed per minuut rond. Als je rustig blijft zitten tenminste. Ik blijf het een groot wonder vinden als een kind geboren wordt. Met alles erop en eraan. Goed om 80, 90 jaar oud te kunnen worden," vertelt een gepassioneerde Verwey.

Ethisch dillema
"We kunnen ook steeds meer met nieuwe technieken. Stukjes dna kunnen we voor de geboorte eruit knippen waardoor erfelijke ziektes niet meer voorkomen. Dat is nu nog in de experimentele fase maar straks is het een feit. Dan moet ik mij gaan afvragen of ik dat ga doen. Ik probeer hierin zuiver bij mezelf te blijven. Ik ben ook niet de God van iemands leven. Ik leg de patient de dingen voor die ik wel en niet kan doen. Ik ga niet iemand doodspuiten. Wil de patient dat wel dan zorg ik ervoor dat de patient bij een andere dokter terecht kan. Maar ik schuif op," zegt de veelgeprezen cardioloog resoluut.

Geloof
"Geloof is het anker in mijn leven. God is voor mij een realiteit. Niet alleen omdat ik met een Godsbesef ben grootgebracht. Ik heb 40 jaar als cardioloog gewerkt en ben nu anderhalf jaar met pensioen. Ik ben niet iemand die dan stil gaat zitten. Op 7 januari 2018 keek ik naar Hour of Power en toen ging het over de seizoenen. Dat het komende seizoen misschien nog meer gaat brengen dan het vorige. Dat deed mij teruggaan naar mijn passies. Ik heb vooral een passie voor jonge mensen. Ik zie mijzelf niet als een rolmodel maar veel mensen hebben mij wel zo bestempeld. Ik beteken graag iets voor jongeren die niet met een zilveren paplepel zijn opgegroeid," vertelt Harriette.

De beste zijn
"Mijn moeder ging op haar 43e studeren met 8 kinderen. Wij hebben het voorbeeld meegekregen dat hard werken en een doel hebben belangrijk is. Als je integer bent, niemand belazert en hard werkt dan kun je ver komen in het leven. Ik wilde gewoon de beste dokter voor mijn patienten zijn. Niet voor een schouderklopje maar omdat de patient mij zijn leven toevertrouwd," laat de specialiste tot slot weten. 

Reacties

Bijzondere vrouw, met een duidelijk paradigma, waar ze aan vasthoud.

Een herademing, waar mijn hart sneller van gaat slaan.
REAGEER
H
'Wees de wind onder iemands vleugels,' zei je, Harriet.

Voor mij als pleegmoeder met negen pleegkinderen een prachtige quote.

Baie dankieREAGEER
G
Zo, hier gaat je hard sneller van kloppen.

REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify