bijbel

Nieuws

29 april 2019 door Patrick Simons

"In de nieuwe teksten beginnen we niet bij God maar bij de mens"

In de meeste kerken wordt gebruik gemaakt van liturgie die al decennialang of zelfs nog veel langer in gebruik is. Joost Roselaers en Claartje Kruijff vonden het daarom tijd voor iets nieuws. Daarom maakten ze samen met Bert Dicou de bundel 'Ons leven vieren', met tal van nieuwe teksten. Dat vertellen de remonstrantse predikanten zelf in NRC.

"De bestaande teksten zijn oude en bevatten veel verwijzingen naar God en de Bijbel", vertelt Roselaers. "Dat wordt steeds lastiger te begrijpen voor bijvoorbeeld niet-gelovigen die zijn uitgenodigd voor een kerkelijk huwelijk of voor mensen met een kerkelijke partner die hun kind willen laten dopen. Maar ook voor mensen die nog wel in de Kerk komen, beginnen woorden als 'heil', 'vrees' en 'zalig' ouderwets te klinken. Dat zijn geen woorden die de moderne mensn troost bieden als er bijvoorbeeld een kind in je omgeving overlijdt. In de nieuwe teksten beginnen we niet bij God, maar bij de mens, zodat iedereen, kerkelijk of niet, er iets bij kan voelen."

Opvallend is dat er in de nieuwe bundel ook bepaalde 'rituelen' zijn opgenomen rondom scheiding en euthanasie. Roselaers: "Er komt in de progressieve kerken steeds meer ruimte voor dit soort initiatieven. Met een mooie tekst kun je woorden geven aan gevoelens van angst, eenzaamheid en loslaten."

Lees het hele interview

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify