Nieuws

29 april 2019 door Brabants Dagblad | Dirk van Genderen

Gevluchte christenen uit Syrië met eieren bekogeld in Den Bosch

Eerst werd er belletje getrokken, maar nu vliegen dagelijks eieren en pakken yoghurt tegen de ruiten van een Syrisch gezin in Den Bosch. Het gezin Ashram is de wanhoop nabij. "We zijn gevlucht voor de oorlog, we willen ons veilig voelen." Ze proberen in liefde op de haat te reageren, door briefjes op hun ramen te plakken, zoals ‘We love eggs’ (we houden van eieren).

Bij mooi weer gaan de ramen bij Ahmad Ashram (37), Nivin Barambo (33) en zoon Khled (10) niet meer open. De laatste keer dat ze dat wel deden, vlogen de eieren naar binnen. "Het bed, plafond, muren, alles in huis heeft al eens onder het ei gezeten," aldus Nivin. "Ook de was moet binnen drogen, want in de zon drogende kleding kan opnieuw de trommel in; onder het ei."

Drie jaar geleden vluchtte het gezin voor de oorlog uit Damascus. Daar werden ze bestookt met wapens, hier met eieren. "We willen ons hier veilig voelen," vertelt Nivin. Vooral in het weekend is dat nauwelijks mogelijk.

Zodra ze willen gaan slapen, knalt er weer een pak yoghurt tegen het slaapkamerraam. Als ze het licht om de keuken aandoen, vliegen er eieren tegen het slaapkamerraam. "We worden constant in de gaten gehouden," vermoedt Ahmad.

Het begon met belletje trekken. Daarna ging het fout, toen om één uur ’s nachts een bal tegen het raam knalde. Later werden er eieren gegooid. Het hield niet meer op.
Ze hebben geen idee waarom. "We zijn vriendelijke mensen, lachen tegen iedereen," aldus Nivin. Worden ze misschien gepest omdat ze christenen uit Syrië zijn en nu in een wijk met veel moslims wonen? Is het omdat Nivin geen hoofddoek draagt? "Ik zou het willen weten," aldus Ahmad.

Sinds kort heeft hij een beveiligingscamera opgehangen en zijn ruit beplakt met A4’tjes, met teksten als: ‘Liefde’, ‘Mijn raam houdt van eieren’ en ‘Je kunt ook eieren uit mijn koelkast halen’.

Het gezin heeft contact met de politie en met de woningcorporatie. De politiewoordvoerder laat weten dat de overlastincidenten bij de woning bekend zijn en dat de wijkagent met de zaak bezig is. Het liefst zouden ze een andere woning hebben, maar wel graag binnen Den Bosch.
Steun krijgen ze in elk geval wel van directe buren, die hielpen poetsen bij de zoveelste eierregen en die ze kunnen bellen als ze zich onveilig voelen.

Bovenstaand artikel verscheen via het Brabants Dagblad in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Reacties

A
Wat enorm triest voor deze mensen...
REAGEER
Knap dat het ze lukt om liefdevol te blijven
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify