Arjan Lock

Nieuws

26 april 2019 door Arjan Lock, EO-directeur

Het oranjevirus in polariserende tijden

Mijn stad, Amersfoort, maakt zich op voor Koningsdag. Langzaam maar zeker ondergaan de straten in het centrum een metamorfose. Een paar huizen bij ons vandaan hangen voor alle ramen bijvoorbeeld al grote posters van Willem-Alexander, Máxima en de kinderen.

Het Oranjevirus is ook onze deur niet voorbijgegaan: ik merk dat ik steeds meer zin krijg in 27 april. Niet alleen omdat de royals vlakbij – ik meen zelfs in de straat achter ons – passeren. Maar vooral omdat ik geloof dat zij nog altijd een belangrijke rol kunnen spelen als samenbindende factor in onze samenleving.

In dat licht baart het me zorgen dat het vertrouwen in ons koningshuis afneemt onder jongeren. Was in 2007 nog zeventig procent enthousiast over de Oranjes, vorig jaar was dat geslonken naar 55 procent. Uit recent onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat velen van hen het instituut oubollig en ouderwets vinden.

We leven in een tijd waarin tegenstellingen hard lijken toe te nemen. Invloedrijke mensen, onder wie politici, spelen soms handig in op allerlei angsten en onderbuikgevoelens in de maatschappij (ze wakkeren die zelfs aan als dat in hun straatje past). Juist nu de polarisatie hand over hand lijkt toe te nemen, zouden we wat mij betreft alles moeten koesteren wat ons als Nederlanders met elkaar kan verbinden – inclusief ons koningshuis. En daar hoort met elkaar feestvieren bij!

Reacties

Zelfs impliciet wordt Baudet
REAGEER
Zelfs impliciet wordt Baudet ten tonele gedragen. Dat de saamhorigheid/de samenbinding in de samenleving verkruimeld, komt miz door individualisatie en de diversiteit van de samenleving.

Daarnaast hoop ik dat er andere, meer wezenlijke, samenbinding is dan het koninklijk huis. Maar dat is ijdele hoop vrees ik.
REAGEER
Beste heer Lock,

De Koningsdag geeft in elk geval in Amersfoort een vlijmscherpe scheidslijn aan de samenleving.

Het is een nagenoeg 100% blank feestje. Integratie is niet te zien. Hoeft ook niet hoor, iedereen mag deelnemen aan wat hem/haar aanspreekt.

Maar met polariseren heeft dit niks te maken.

Wel met zekere vorm van segregatie, en ook dat mag lijkt me.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify