Nieuws

26 april 2019 door Patrick Simons

''De Bijbel stelt niet dat we voorgangers moeten beoordelen op opleiding of geestelijke gaven"

Vandaag wordt er de 'hbo-dominee' in de synode van de Protestantse Kerk in Nederland(PKN) besproken. De meningen onder predikanten zelf over het al dan niet toelaten van hbo-dominees is in ieder geval sterk verdeeld. Dominee Ad van Nieuwpoort schreef bijvoorbeeld dat predikanten wat hem betreft altijd academisch geschoold moeten zijn.

Dr. Marten Visser, in het verleden zendeling in Thailand en vandaag de dag directeur van GlobalRize, is het daar niet mee eens, zo stelt hij op Twitter. "De Bijbel zegt niet dat we voorgangers moeten beoordelen op opleiding(contra PKN) of op geestelijke gaven(contra charismatici), maar op gelovige het goede voorbeeld gevende huisvaders zijn", schrijft Visser doelend op 1 Timotheus 3. Vervolgens verwijst hij naar een onderzoek van Christian Schwarz. "Het hebben van een academisch gevormde voorganger is wereldwijd één van de beste voorspellers van krimp van de kerk."

"Academische vorming van predikanten verplicht stellen komt neer op 'beter niets dan iets'. En hup, daar gaat weer een PKN-kerk of pioniersplek dicht. Het vooral vage/vrijzinnige karakter van het theologieonderwijs op de universiteiten waar PKN-predikanten opgeleid worden, maakt het antwoord op de vraag 'kun je beter theologie gestudeerd hebben of helemaal niks?' om predikant te worden, nog niet zo makkelijk", stelt de oud-zendeling tenslotte.

Reacties

A
Waarom koos Jezus geen Schriftgeleerden uit als discipelen?

Omdat geloven vanuit een nederig hart komt en niet uit redenatie.

De Bijbeltekst in Mat. 11:15.......is eenvoudig maar spreekt BOEKDELEN....

Shalom.
REAGEER
Vroeger, toen mijn broer en ik gingen vissen in de Woerdense Verlaat, ving hij meer vis dan ik.

Zijn aas was beter en hij beschikte over beter materiaal.

Hij was bezield en had talent dat hij benutte. Niet elke predikant is een visser omdat hij vis-oloog is of heeft gestudeerd. De vraag is of hij begiftigd is met talent en Gods gaven en dit zichtbaar is in de uitwerking daar van. Het draait niet alleen om succes, maar ook om erkenning en herkenning. Bezieling wellicht?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify