Ad van nieuwpoort

Nieuws

26 april 2019 door Patrick Simons

Verweer tegen 'hbo-dominee': "Zelfs als academisch gevormd predikant loop ik vaak op mijn tenen"

De laatste weken is er behoorlijk veel discussie ontstaan over de 'hbo-dominee'. Vandaag wordt het door de synode van de Protestantse Kerk in Nederland besproken. Marten Visser sprak zich er op Twitter al over uit.  Ad van Nieuwpoort, predikant in Bloemendaal en Overveen geeft in Trouw aan het een onzalig plan te vinden.

Van Nieuwpoort gaat in op de protestantse traditie waarin een predikant volgens hem herder en leraar is. "Als het gaat om het pastoraat weten we inmiddels wat daar ook allemaal mis kan gaan als de pastor zich niet bewust is van de problematiek die hij of zij in de omgang met mensen kan tegenkomen. Pastoraat is vooral ook: je grenzen kennen. Om die grenzen te kunnen herkennen is het van het grootste belang het veld van de psychologie te overzien. Dat vraagt in de prakijk echt om een academische insteek."

Maar bij het leraarschap is dat volgens de predikant nog veel belangrijker: "De belangstelling voor de Bijbel is, juist in deze tijd en van buiten de bekende kaders van de kerk, enorm groot. Als predikant word je vaak tot op het bot bevraagd. Hard werken is dat. Prachtig om te doen, maar zelfs als academisch gevormd predikant loop ik vaak op mijn tenen. Hoe zou ik geloofwaardig iets zinnigs kunnen zeggen over teksten als ik die niet eens kan lezen omdat ik geen Hebreeuws en Grieks in mijn pakket heb? Juist in de bestudering van de grondtekst kom je tot de kern, ook van heel onze culturele traditie. Je niet laten leiden door een oppervlakkig zondagschoolgeloof maar zelfstandig de teksten kunnen lezen, dat is het eigene van het predikantswerk."

Lees de hele bijdrage in Trouw

Reacties

Ik vind de manier waarop deze man spreekt over een 'oppervlakkig zondagsschoolgeloof' minachtend en ook ongepast. Hij lijkt een verdediger van een bouwwerk (theologisch-academische predikantsopleiding) wat zijn oorsprong niet eens in de Schrift vindt want de apostelen waren ook niet academisch gevormde theologen. Ook berust het op een misvatting dat voor bevredigend pastoraat een academische titel noodzakelijk is. Tot slot brengt een academische opleiding alsnog een grote diversiteit voort als het gaat om schriftuitleg en -interpretatie.
w
Academisch gevormd geeft geen garantie op goed christelijk getuigenis. het door God verlichte hart is een betere garantie !
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify