Nieuws

26 april 2019 door Jeffrey Schipper

Ledental NGK en CGK opnieuw gedaald

In 2018 is het ledental van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gedaald met 432. Dit meldt het Nederlands Dagblad op basis van nieuwe statistieken.

Het totaal aantal leden bedroeg op 1 januari van dit jaar 71.852, verdeeld over 183 plaatselijke gemeenten. Dit betekent dat het aantal christelijke gereformeerden ten opzichte van tien jaar geleden met ongeveer drieduizend is gedaald. Ruim honderd leden voegden zich vorig jaar zonder kerkelijke achtergrond bij de CGK. Bijna het dubbele aantal vertrok zonder een kerk op te geven.

Het ledental van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is in 2018 met 115 gedaald tot 32.896, blijkt volgens Onderweg uit het Informatieboekje 2019. De laatste jaren schommelt het ledental met kleine plussen en minnen rond de 33.000. Uit alle kerken (PKN, GKv, CGK en – verrassend – evangelische gemeenten) kwamen in 2018 meer leden de NGK binnen dan erheen vertrokken: 752 tegenover 461.

Reacties

E
Er zijn gemeentes die groeien. Die zouden we moeten bestuderen.
REAGEER
Dat is de zwakte van de Gereformeerde kerken: de koppen worden elk jaar nauwkeurig berekend en nadien ook openbaar gemaakt. Zou "de concurrentie" ook moeten doen. Ik vrees dat we dan wel eens versteld zouden kunnen staan....
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify