Klaas Dijkhoff

Nieuws

26 april 2019 door Nico Schipper

Klaas Dijkhoff en het beknotten van onze vrijheid

Hoe heb ik het nou? Ik meende te weten waar de afkorting VVD voor staat, maar werd ineens overmand door twijfel. Daarom heb ik het toch maar even opgezocht. Gelukkig, ik was niet in de war. VVD staat voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Is Klaas Dijkhoff dan van het padje? Hij stelde deze week namelijk de vrijheid van onderwijs ter discussie. Hoe zit dat met die vrijheid bij de VVD? Dijkhoff zegt dat hij het roer wil omgooien. Heilige huisjes? Die zijn er niet. Dus gaan de liberalen onze vrijheid beknotten?

Wat is die vrijheid van onderwijs? En is het erg als Dijkhoff die ter discussie stelt? Artikel 23 van de Grondwet regelt dat de overheid zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs betaalt. In Nederland hebben ouders het recht om scholen te stichten waar het onderwijs aansluit op de opvoeding thuis. Dat is uniek in de wereld! Die scholen moeten natuurlijk wel aan voorwaarden voldoen, zoals de inzet van bevoegde leerkrachten en het geven van goed onderwijs. Als Dijkhoff doordraaft, betaalt de overheid alleen nog maar het openbaar onderwijs. Dat wordt een dure rekening voor ouders die staatsonderwijs niet zien zitten!

Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die denken dat er zoiets als neutraal onderwijs bestaat en dat niet elke leerkracht z’n eigen overtuiging meeneemt.

Nog bonter dan Dijkhoff maakte EenVandaag het. De redactie is gespecialiseerd in het maken van nieuws. Laten we peilen wat het Nederlandse volk van de plannen van Dijkhoff vindt. Is onderwijs op basis van religie nog van deze tijd? Spannende vraag! En de reacties? Geloven doe je maar thuis! Ik wens niet mee te betalen aan indoctrinatie van kleine kinderen! Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die denken dat er zoiets als neutraal onderwijs bestaat en dat niet elke leerkracht z’n eigen overtuiging meeneemt. Hoe dan ook, ik vermoed dat de eindredacteur in z’n handen wreef. Zo’n opgewonden debat is altijd goed voor de kijk- en luistercijfers. Helaas sloeg de redactie met de vraagstelling de plank helemaal mis.

Bijzonder onderwijs is niet alleen religieus onderwijs. Er zijn bijzondere scholen en algemeen bijzondere scholen. Op een bijzondere school is er een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging verweven in het onderwijs. Denk aan christelijke en reformatorische scholen. En op algemeen bijzondere scholen bepaalt een mens- en maatschappijvisie de vormgeving van het onderwijs, zoals op Daltonscholen en Montessorischolen. Dankzij de vrijheid van onderwijs wordt al dit onderwijs door de overheid betaald.

Kom dan met voorstellen om misstanden in het islamitisch onderwijs aan te pakken, Klaas! Ga niet honderdduizenden ouders en kinderen straffen die gezegend zijn met onderwijs dat aansluit op de opvoeding thuis.

EenVandaag schakelde de vrijheid van onderwijs gelijk met het subsidiëren van religieus onderwijs. Een beetje dom! En misschien wel meer dan dat. Volgens de peilers van EenVandaag vindt 64% van de Nederlanders subsidie voor religieus onderwijs niet meer van deze tijd. Verreweg de meeste ouders kiezen voor een vorm van (algemeen) bijzonder onderwijs. Ze vinden het belangrijk dat het onderwijs op school aansluit bij de waarden en normen thuis. Dijkhoff vertelt er gemakshalve maar niet bij dat zij dat in de toekomst misschien wel uit hun eigen portemonnee moeten gaan betalen.

Het is duidelijk dat het gedoe op het islamitische Haga Lyceum de aanleiding is voor de oprispingen van Dijkhoff. Kom dan met voorstellen om misstanden in het islamitisch onderwijs aan te pakken, Klaas! Ga niet honderdduizenden ouders en kinderen straffen die gezegend zijn met onderwijs dat aansluit op de opvoeding thuis. De motivatie van Dijkhoff? De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie moet zich profileren op een thema dat kiezers van FVD en PVV aanspreekt. Dijkhoff deinst er niet voor terug om daarvoor een grondrecht in te zetten en met de identiteit van z’n eigen partij te rommelen. Dan ben je echt van het padje, Klaas. Vrijheid is iets om voor te vechten. Niet iets om te beknotten.

Nico Schipper is adviseur, coach en trainer in politieke communicatie. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

De verzuiling vroeger had ook zijn voordelen. Je wist waar iemand thuis hoorde en wist vaak de achtergrond en gedachten. Dit maakte het wat makkelijker om iets in te schatten. Nu, in deze tijd, oordeelt een visboer over het vlees van de slager zonder veel achtergrond kennis. In de politiek word je geacht enige kennis te hebben, maar is dat aanwezig? We leven in een sterk veranderd landschap en wie is bij machte dat bij te houden?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify