Kees van Helden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2019 door Patrick Simons

Directeur Schreeuw om Leven bij Pauw: "We treffen elke week een vrouw die onze hulp accepteert"

Donderdagavond bij Pauw ging het uitgebreid over het plan van stichting Schreeuw om Leven waarbij ze met een camper bij abortusklinieken gaan staan. Daar willen ze counselinggesprekken voeren en vrouwen proberen over te halen geen abortus te plegen.

Lilianne Ploumen stelde er in de Tweede Kamer al vragen over en ging in de talkshow de discussie aan met Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven. Van Helden vertelt over het idee van zijn stichting. "Als wij met de bus bij een abortuskliniek staan, hebben vrouwen de keuze. Of ze gaan de ene kant op het abortuscentrum in óf ze gaan de andere kant op en stappen de bus in om te zien of er hulp is voor de problemen achter mijn abortusoverweging."

Wanneer presentator Jeroen Pauw tegenwerpt dat mensen daar komen voor abortus, antwoordt Van Helden bevestigend. "Dat klopt, maar we staan bij zeven abortuscentra, één keer in de maand. Bij sommige zelfs maar één uur in de maand. En toch treffen we elke week een vrouw die de hulp accepteert. Als we dat doorberekenen en we zouden bij alle abortuscentra staan en elk uur dat ze open zijn dan praten we over bijna 1600 vrouwen die de hulp accepteren. Dan denk ik dus dat we een serieus probleem hebben in het keuzegesprek vooraf."

De directeur van stichting Schreeuw om Leven vertelt vervolgens een indrukwekkend verhaal over een vrouw die niet bij de abortuskliniek naar binnen wilde maar ook niet naar huis kon omdat haar man "twee kogels door haar bast zou schieten als ze met het kind thuis zou komen". Rechtbankverslaggever Saskia Belleman die ook aan tafel zit, vraagt vervolgens wat Schreeuw om Leven daar dan aan doet. "Die vrouw hebben we opgevangen en samen met de politie hebben we gezocht naar een veilige opvangplek. Ze heeft gekozen voor het kind en heeft het kind gehouden. Ze was dolblij dat ze die hulp kreeg. We werken overigens ook samen met andere organisaties en kunnen meisjes doorverwijzen. We hebben 24 opvangplekken waar meisjes tot 2 jaar na de geboorte mogen blijven wonen."

"Er zijn al jaren klachten van vrouwen die zich agressief bejegend voelen", reageert Ploumen op een filmpje van EenVandaag dat in de uitzending getoondt wordt. "U doet wel alsof u het belang van die vrouwen voor ogen heeft, maar dat heeft u niet. Hoe zou het voelen als u daar loopt en u wordt aangesproken door iemand die u niet kent? Terwijl u een gesprek heeft gehad met uw huisarts, terwijl u weet dat er ook in die kliniek een gesprek is. Vrouwen komen in Nederland niet in de kou te staan. Uw benaderingswijze is respectloos tegenover vrouwen en ik maak daar groot bezwaar tegen."

Van Helden: "Op het moment dat een vrouw ons opzoekt en zelf vraagt om hulp, wie is dan de overheid door te zeggen dat die vrouwen geen hulp mogen zoeken bij andere organisaties? Als doorberekend blijkt dat bijna 1600 vrouwen per jaar een andere keuze zouden maken, is er structureel iets mis in het voortraject van de keuze voor abortus of niet."

Belleman mengt zich vervolgens opnieuw in het gesprek: "Dat is iets te makkelijk want het zijn natuurlijk geen 1600 vrouwen." "Dat klopt, we hebben 30.000 abortussen", reageert Van Helden gevat.

Reacties

j
Hierbij spreek ik mijn bewondering uit voor de waardige wijze, waarop Kees van Helden tegenover Jeroen Pauw en het PVDA parlementslid Lilianne Ploumen de plannen ontvouwde van de Stichting Schreeuw om Leven. Een mooi getuigenis.
E
Respect voor Kees van Helden en zijn organisatie!
Bijzonder om te zien hoe vol vertrouwen en in rust Kees zijn verhaal en ervaringen deelt!

Hij heeft helemaal gelijk dat veel vrouwen de 'keuze' maken omdat ze druk ervaren vanuit de omgeving (partner/familie) of financiële problemen hebben. Hoe mooi is het dan dat er écht hulp wordt aangeboden ipv de schijnoplossing abortus aan te bieden. De meeste vrouwen blijven daarna met een leeg, verdrietig en met een beroofd gevoel achter. Misschien moet Liliane een dagje meelopen met mij als verloskundige om de ervaringsverhalen te horen....
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen