Nieuws

25 april 2019 door Weetwatjegelooft.nl

Weetwatjegelooft.nl speelt in op maatschappelijk debat met nieuwe serie over medisch-ethische vraagstukken

De medische en maatschappelijke ontwikkelingen rond het leven, vooral het allerprilste begin en het einde daarvan, gaan razendsnel. Het maatschappelijk debat erover wordt aangemoedigd door wetenschap en politiek. Kennisplatform Weetwatjegelooft.nl en Permanente Educatie Predikanten (PEP) vragen met de serie ‘Dit is leven’ aandacht voor de ethische, theologische en pastorale aspecten.

Ruim veertig jaar geleden vond de eerste reageerbuisbevruchting plaats. Daarmee kwam het embryo letterlijk in beeld, het was niet langer een verborgen begin van het leven. Sindsdien worden embryo’s op grote schaal in het laboratorium beoordeeld en getest. Sinds vorig jaar blijkt dat het zelfs mogelijk is de genen aan te passen voordat een embryo teruggeplaatst wordt in de baarmoeder – al is dat in veel landen nog verboden. Maar op die manier zouden ook bepaalde erfelijke ziekten kunnen worden genezen.

Vooral de laatste jaren volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Uit gekweekte cellen zijn bijvoorbeeld al embryo-achtige structuren ontstaan. Niemand weet precies wat dit zijn. Wel hebben wetenschappers muizenembryo’s laten ontstaan uit gewone cellen. Sommigen fantaseren al over een embryo uit de 3D printer. Het embryo is nu maakbaar en dat zorgt voor nieuwe vragen. Wetenschappers die nieuwe technieken hebben ontwikkeld, vragen zelf nadrukkelijk om een brede maatschappelijke discussie. Het kabinet-Rutte III wil die discussie stimuleren, en daar wordt dit jaar een begin mee gemaakt: het Rathenau Instituut gaat namens de overheid een maatschappelijk debat aanzwengelen.

Christelijke ethiek
Het is daarom ook voor kerken belangrijk om mee te denken. Mogen we het DNA van ons nageslacht aanpassen? En is het ethisch verantwoord om embryo’s te maken voor wetenschappelijk onderzoek? En hoe gaan we om met erfelijke ziekten, met reageerbuisbevruchting en andere ingrepen in de voortplanting? “Om daar goede keuzes in te maken, is het belangrijk meer te weten over de technieken die nu in ontwikkeling zijn, maar ook kennis te nemen van wat de christelijke ethiek al heeft doordacht op dit terrein”, aldus René Fransen, bioloog en wetenschapsjournalist. “Daarom heb ik Weetwatjegelooft.nl benaderd met de vraag of zij dit thema op kunnen pakken.”

William den Boer, projectmanager van Weetwatjegelooft.nl en PEP: “We hadden al een tijdje de wens om ‘iets’ te doen rond medisch-ethische thema’s en de ‘maakbaarheid van het leven’. Omdat de discussie nu op gang komt, willen we hier graag op inspelen. Daarom starten we met een nieuwe serie: Dit is Leven. Hiermee willen we medisch-ethische vragen rond het leven, van de wieg tot het graf, vanuit christelijke ethiek maar ook vanuit het pastoraat benaderen. De opzet is erop gericht om de serie uit te bouwen naar gelang het maatschappelijke debat zich ontwikkelt.” De serie Dit is Leven richt zich zowel op (christelijke) medici als ethici, theologen en predikanten.

Gemaakt leven
Het eerste thema in de serie zal gaan over Gemaakt Leven – Technologische voortplanting. Tijdens twee forumdebatavonden zal ingegaan worden op de ontwikkelingen en wetgeving én de ethische en pastorale vragen. Sprekers deze avonden zijn o.a. René Fransen, Arthur Alderliesten (scheidend directeur kenniscentrum VBOK) en Bert Jan Heusinkveld (predikant en promovendus Medische Ethiek). Voor 2020 staat een studiedag gepland in samenwerking met Theo Boer, Lindeboomhoogleraar Ethiek van de Zorg.

Data: 11 & 25 juni 2019
Locatie: Hart van Vathorst, Amersfoort

Klik hier voor meer informatie en aanmelding!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify