pastoraat

Dagelijks leven

26 april 2019 door Eleos

Jantje geniet van werken in de ggz: "Geloof en hulpverlening zijn nauw met elkaar verbonden"

Werken in een ziekenhuis is mooi, maar werken in de ggz vinden senior begeleider Jantje Spiker nog mooier. Ze noemt haar functie afwisselend en verantwoordelijk en zegt dat ze haar cliënten misschien wel vaker ziet en spreekt dan hun collega’s in het ziekenhuis. „Ik vind het mooi om iemand te leren kennen en te zien groeien.”

Een rots in de branding zijn voor mensen die veel instabiliteit in hun leven ervaren. Dat is de drive van Jantje Spiker, die als senior begeleider sinds mei 2010 bij Eleos werkt. Bij haar keuze voor een werkgever speelde de christelijke identiteit een grote rol."Geloof en hulpverlening zijn nu eenmaal nauw met elkaar verbonden. Op momenten waarop de bewoner zelf geen uitkomst ziet, mag ik er als begeleider op wijzen dat er Eén is Die alles weet en ziet. We kunnen de zorgen dan samen bij de Heere neerleggen.”

Eleos is specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. We zoeken voortdurend collega’s die hun christelijke identiteit een plek willen geven in hun werk als behandelaar of begeleider.

Jantje vindt het werken in een woonvorm heel gevarieerd, omdat ze met veel verschillende bewoners te maken heeft. "Hun hulpvragen en doelen zijn heel divers. De één woont zelfstandig en heeft vooral hulp nodig bij het vinden van een balans tussen draagkracht en draaglast. Een ander heeft juist praktische ondersteuning nodig bij koken en onderhoud. Het is elke keer per bewoner en situatie afstemmen welke rol ik als begeleider moet spelen.”

Vergeleken met vroeger werken we veel meer vanuit de herstelgedachte, stelt Jantje. "Die houdt in dat we kijken naar iemands mogelijkheden en niet naar zijn beperkingen, waarbij we bewoners een actieve rol geven.”

Vitale teams
Jantje is persoonlijk begeleider van twee of drie bewoners en daarnaast vrijwilligerscoördinator, PR-functionaris, rooster maken, organiseren van activiteiten voor bewoners, aandachtsfunctionaris kwaliteit, aansturen van de interne dagbesteding van de bewoners.

Jantje: "Dat heeft te maken met Eleos’ visie op vitale teams. We worden uitgedaagd om ons te ontwikkelen binnen de organisatie. De diversiteit in werkzaamheden die dat met zich meebrengt, vind ik erg fijn. Geen dag is daardoor hetzelfde.”

Zelf is Jantje verantwoordelijk voor de coördinatie van vrijwilligers. Ze koppelde onlangs een vrijwilliger als maatje aan een van de bewoners. "Het is mooi om te zien dat die hiervan geniet en dat dit bijdraagt aan haar gevoel van eigenwaarde.”

Wie als begeleider bij Eleos aan de slag wil, moet beschikken over geduld en inlevingsvermogen, kunnen denken in mogelijkheden en goed kunnen luisteren en relativeren, stelt Jantje. "Verwacht daarbij niet te veel van jezelf. Jij verandert een cliënt niet eventjes, maar levert hoogstens een bijdrage aan het herstelproces.”

Lees hier meer over het werk van Eleos!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify