homoseksualiteit

Nieuws

24 april 2019 door Patrick Simons

Tv-programma over 'homogenezingen' in Nederland

Een aflevering van het programma Ewout & heeft behoorlijk wat stof op doen waaien. Ewout Genemans ging met zijn team undercover bij verschillende geloofsgemeenschappen waar 'homogenezingen' plaats vonden.

Ewout spreekt met Femke, die opgroeide in een christelijk gezin dat naar de vrije baptistengemeente gaat. Femke viel op vrouwen. “Ik was dertien toen ik eigenlijk al wist dat ik op meisjes viel. Toen had ik al door dat dit verkeerd was. De nadruk ligt in de kerk heel erg op het hetronormatieve. Je groeit eigenlijk op als een homofoob nog voordat je weet wat je zelf eigenlijk bent. Toen ik verliefd werd op een meisje, wilde ik eigenlijk bevestiging of dat wel oké was. Ik sprak daarom een jeugdmedewerker aan van de kerk. Ik wilde heel graag horen dat het wél oke was. Ik kreeg echter te horen: Je bent niet lesbisch, God maakt geen lesbiennes, God maakt geen homo’s. Dat is een leugen van de satan. Die leugen is de wereld in geholpen om mensen bij God weg te houden.”

In het restant van de uitzending probeert Ewout erachter te komen of er ‘homegenezing’ in Nederlandse kerken plaatsvindt en hoe dat dan in zijn werk gaat. Wanneer onderzoek niet veel oplevert, besluit hij een undercoveroperatie op te zetten. Eerst wordt door een acteur een charismatische evangelische gemeente in Amsterdam bezocht, waar een gesprek met een voorganger plaatsvindt. Dit gesprek is op camerabeelden te zien. De acteur moet vanaf zijn geboortedag zes dagen vasten en de Bijbel lezen. Daarna dient hij naar de kerk te komen en wil de voorganger voor hem bidden. “Dan raak je alle lust kwijt. In de naam van Jezus verdwijnt alle lust."

In de uitzending komt ook Jasper aan het woord die naar eigen zeggen jarenlang binnen een pinkstergemeente actief was. Hij vindt het belangrijk dat dit onderwerp ter sprake komt. “Het is heel onduidelijk wat er achter de schermen gebeurt en dat moet nu eindelijk eens naar buiten komen. Bij pinkster-en evangelische gemeenten is het vaak zo: 'Je bent welkom zoals je bent, maar op het moment dat je er bent, moet je veranderen.' Homoseksualiteit wordt door sommigen gelijkgesteld aan dingen als moord.”

De acteur raakt later in de uitzending op een conferentie in gesprek met een medebezoeker die ervan overtuigd is dat homoseksualiteit te genezen is. “Ik weet dat het kan, omdat ik een getuigenis heb gehoord van homoseksuele vrouwen. God heeft hen zo aangeraakt dat ze elkaar nu als zussen zien en niet meer als geliefden. Ik geloof, ik hoop niet dat je me dat kwalijk neemt, dat het een demonisch iets is. Omdat ik heb gezien dat Jezus ons daarvan kan bevrijden. Dan is het of een ziekte of iets demonisch.”

Bekijk hier de hele uitzending

Reacties

H
Jammer genoeg een wat sturend artikel dit. Eerste alinea alleen al: "nog tal van kerken waar 'homogenezing' plaats vindt". En wat betreft de overtuiging van sommige pinkster- en evangelische gemeenten. De gemeente is inderdaad de plaats waar je mag komen zoals je bent, maar waar je niet moet blijven zoals je bent (en dat geldt voor elke gelovige).
@Henk de Haan...…… ……….. ………..

Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify