Tiemen Westerduin strijdt tegen armoede: "God is meer dan een stel dogma's"

Dagelijks leven24 april 2019
Tiemen Westerduin

Stichting Compassion gelooft dat armoede te verslaan is. Het is hun missie om kinderen van armoede te bevrijden in Jezus’ naam. Bij CIP strijden we ook tegen onrecht. Zo wordt de missie van Compassion ook een beetje die van ons. Samen met Compassion en Tiemen Westerduin hebben we als doel om 2500 kinderen te bevrijden uit armoede.

We hebben het goed hier in Nederland. Armoede lijkt daarom soms een ver-van-ons-bed-show. We kunnen ons niet echt voorstellen hoe het is om maar één maaltijd per dag te eten, of om met een groot gezin in een huis te wonen vol gaten in het dak. Om armoede beter te leren begrijpen, zijn we daarom eerst Tiemen Westerduin gaan opzoeken op het Compassion-kantoor in Apeldoorn. 

Tiemen werkt nu tien jaar voor Compassion Nederland. Hij is tientallen keren op reis gegaan naar landen waar extreme armoede levens beheerst. Nog altijd maken die reizen indruk. “Je schrijft geschiedenis in de levens van de kinderen. Maar de kinderen schrijven ook geschiedenis in mijn hart”, zei hij in een eerder CIP-interview.

'Je schrijft geschiedenis in de levens van de kinderen'

Kinderen in armoede zitten in een bepaald patroon, legt hij uit. “Armoede spreekt. Armoede zegt: 'je bent het niet waard, je doet er niet toe, zo is het en zo zal het blijven'. Daarom leren we met Compassion de kinderen om opnieuw te dromen. We vertellen hen dat de situatie wél kan veranderen. We vertellen de kinderen dat zij kunnen veranderen en dat zij onderdeel van de verandering kunnen zijn.”

Tijdens zijn tien jaar bij Compassion en de verschillende Muskathlons waaraan hij heeft meegedaan zijn er drie dingen veranderd. Hij heeft meer verdriet in zijn hart, hij houdt meer van God én hij is ambitieuzer geworden. 

Meer verdriet
“Ik heb verdriet over de intense gebrokenheid die ik heb gezien”, vertelt Tiemen. “Ik voelde me geroepen om te spreken voor degenen die geen stem hebben. Veel gebrokenheid is verborgen. "Ik had een goed leven met weinig gebrokenheid. Ik wist niet hoe het is als je geen stem hebt. Ik heb altijd een stem gehad en heb me nooit vertrapt gevoeld.” 

Hij kan zich een moment herinneren op reis in Uganda. “Dillish, een meisje van 4,5 jaar, was overleden aan de gevolgen van armoede. Een jaar ervoor had ik nog met haar gespeeld, nu stond ik met de moeder bij het grafje”, vertelt hij met waterige ogen.

Het gebeurt. Ook vandaag de dag moeten ouders hun kinderen begraven door de gevolgen van armoede. Nog steeds twaalf duizend per dag.” Hij heeft verhalen gehoord over moeders of zelfs jonge meiden die zichzelf verkochten om het gezin in leven te houden.

Door alle verhalen, ziet Tiemen de armoede dieper. Hij kijkt in de ogen van het monster, van het duistere. “Ik heb meer gehuild dan al die jaren ervoor.”

Meer liefde
Naast meer verdriet, heeft hij ook meer liefde in zijn hart. “Ik ben meer van God gaan houden. Het is een soort diepere liefde van God die ik ervaar. Dat komt deels door de liefde die ik van Hem heb geleerd.”

Doordat Tiemen veel mensen in gebrokenheid heeft ontmoet, heeft hij van dichtbij het wonder van geloof en vreugde ervaren. “Ik heb ontvangen en geleerd van mensen aan de andere kant van de wereld. Zij leven diep dankbaar, vreugdevol en gastvrij, terwijl ze nagenoeg niets hebben.”

'Ik heb God leren kennen als een God die bewogen is. Bij Hem scheurt ook wat als Hij onrecht ziet'

“God is meer dan een stel dogma’s”, verklaart hij. “Ik heb God leren kennen als een God die bewogen is. Bij Hem scheurt ook wat als Hij onrecht ziet. Ik heb Hem leren kennen als een God die huilt over het verlorene en het gebrokene. Maar ook een God die ongelooflijk boos is over onrecht. Maar Hij gaat verder. Hij kijkt verder. God ziet mensen en weet hun potentieel, vol liefde heeft Hij zichzelf gegeven. God is een God van hoop en goed nieuws. Dat wil ik van Hem overnemen.”

Het meest bijzondere vindt Tiemen dat Jezus zelf verwond is door het onrecht. “Ik vind het een soort heling dat God mijn emoties, mijn verdriet en mijn boosheid herkent. Jezus is letterlijk gewond geraakt door onrecht. Het heeft hem getekend en geraakt. Hij is onderdrukt. Hij heeft littekens. Nu nog steeds. God is geen God van ver weg, maar Hij heeft het zelf gevoeld en meegemaakt.”

'We zien zoveel mensen opstaan met het verlangen om tot het uiterste te gaan'

Meer ambitie
Naast meer verdriet en meer liefde is Tiemen ook hoopvoller geworden. “Op duizenden plekken in extreme armoede staan lokale kerken. In de leden van die kerken zie ik iets van onze liefdevolle God terug. Zij gaan tot het uiterste in hun liefde."

"Het verdriet over het onrecht, maar ook hun voorbeeld, maakt dat ik ook tot het uiterste wil gaan om te strijden tegen onrecht. Ik wil gaan voor het eeuwige, voor wat blijft. “Ik wil mezelf geven aan wat niet voorbijgaat. Ik wil niet investeren in wat achterblijft. Ik wil een werktuig zijn van gerechtigheid. Ja, dat is het liefste dat ik wil”, zegt hij vastbesloten.

Maar dat doet Tiemen niet alleen. "Gelukkig is er een hele beweging in Nederland van mensen die zich laten raken door het onrecht en door het hart van God. We zien zoveel mensen opstaan met het verlangen om tot het uiterste te gaan. Voor veel mensen is de Muskathlon een hulpmiddel om daar vorm aan te geven. Ik vind het een voorrecht om een onderdeel van die beweging te zijn.”

Koninkrijk
Door Jezus heen heeft God ons vertelt over wat komen gaat. “Dat geeft mij zoveel hoop en ambitie. God schrijft een verhaal van hoop. God brengt herstel. Zijn koninkrijk is nu al begonnen. Wat we nu in Zijn naam doen, dat is het koninkrijk. Dat gaat niet meer voorbij.”

'Ik wil niet investeren in wat achterblijft. Ik wil een werktuig zijn van gerechtigheid'

God heeft het leven in al zijn volheid gegeven. Dat houdt Tiemen voor ogen. “God wil sjaloom voor elk mens. Sjaloom is voor mij een diepe verwevenheid tussen God, mensen en de schepping, waardoor het goede van God vreugde en heelheid kan brengen op de plek waar het gebroken is."

"Alles wat van sjaloom afwijkt, is onrecht. Daar waar mensen niet meer verweven zijn met God en met elkaar, daar gebeurt onrecht. Daar waar mensen los zijn geraakt van de schepping, daar gebeurt onrecht. Het kwaad krijgt daar de vrije hand. Recht brengen is zorgen dat mensen weer onderdeel worden van die verwevenheid. Het heeft bijna altijd te maken met herstel van relaties.” 

Tot het uiterste
Tiemen wil tot het uiterste gaan om kinderen te bevrijden van armoede. Het is de missie van Compassion. CIP is met Compassion mee op reis gegaan en heeft van dichtbij het monster van armoede gezien. We hebben gezien dat armoede dromen doodt en levens kapotmaakt.

Wij willen daarom samen met Compassion en Tiemen 2500 kinderen bevrijden uit armoede door een campagne te voeren en 300 muskathleten te vinden die in 2020 een Muskathlon willen doen.

'Geef een stem aan kinderen die leven in extreme armoede'

Jij kunt meedoen
Een Muskathlon is een bijzondere uitdaging in één van de landen waar Compassion actief is. Tijdens deze reis, van ruim een week, lever je een dag een uitdagende sportieve prestatie. Je gaat wandelen, hardlopen of mountainbiken. In het jaar voordat je gaat, werf je €10.000 voor het werk van Compassion of vind je voor 10 kinderen een sponsor. 

Meedoen aan de Muskathlon is meer dan het werven van fondsen en een sportieve uitdaging. Tijdens de reis kijk je armoede recht in het gezicht. Je bezoekt bijvoorbeeld een sloppenwijk of steengroeve. Ook ga je langs bij projecten van Compassion. Daarmee breng je hoop op plekken die door velen zijn vergeten. En geef je een stem aan kinderen die leven in extreme armoede.

Bezoek de website voor meer informatie. Komende maanden delen we meer (persoonlijke) verhalen over de strijd tegen onrecht.

Foto: Ruben Timman

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Toscane
Column

Italiaanse regio Toscane heeft behoefte aan kerkplanters

Recent kwamen we in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze is een gepensioneerd advocate, 67 jaar en gewend de hele wereld rond te reizen. Ze heeft een huis in een stadje in het zuidoosten van Toscane, met de bedoeling hier in de toekom

Matthijs Voskuil
Nieuws

Christenen vragen aandacht voor verslavingsproblematiek tijdens Week van Verslaving

De Vluchtheuvel en Stichting Chris & Voorkom vragen in de Week van Verslaving aandacht voor verslavingsproblematiek onder (kerkelijke) jongeren. In de jongerencommunity BasiC vertellen deze week diverse jongeren over hun gok- eet of pornoverslaving.

dr. Christine Boshuijzen-van Burken
Nieuws

Technische Universiteit Eindhoven verwelkomt nieuwe hoofddocent Christelijke Filosofie

Stichting voor Christelijke Filosofie heeft met ingang van 1 maart 2024 dr. Christine Boshuijzen-van Burken als universitair hoofddocent Christelijke Filosofie benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In de aanstelling zal Boshuijzen-

Ds. Kees Kant
Verdieping

Is de strijd tussen Israël en Hamas werkelijk een 'Bijbelse' broedertwist?

In tal van Bijbelstudies, artikelen en preken is in de afgelopen decennia het conflict tussen Israël en de omliggende Arabische volken uitgelegd als een eeuwenoude broedertwist. Een conflict dat teruggaat tot Izaäk en Ismaël. Hagar wordt met haar zoo

Paul en Sophie van Dormael
Levensverhaal

Paul en Sophie van Dormael moesten binnen twee jaar twee kinderen begraven

Het is onnatuurlijk om als ouder je kind te overleven. Toch overkwam het Sophie en Paul van Dormael. Ze verloren in twee jaar twee van hun vier kinderen. In oktober 2021 overleed hun zoon Dick aan een spierziekte en vorig jaar januari overleed hun do

Christelijk Koor Jigdaljahu
Video

Christelijk koor Jigdaljahu zingt Psalm 136: 'Looft de Heer, want Hij is goed'

'Looft de Heer’ want Hij is goed, trouw in alles wat Hij doet. Want Zijn goedertierenheid, Zal bestaan in eeuwigheid.' Dit zijn de woorden van het eerste vers van de bekende Psalm 136. De Psalm werd vorige maand door Christelijk koor Jigdaljahu op sc

Dr. C. A. van der Sluijs
Opinie

Waar is ons kerkelijk besef gebleven in deze tijd?!

Behoudende predikanten zien de huidige afbrokkeling van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met pijn, verdriet en grote zorg aan. Zo laten de mannenbroeders van de stichting Bewaar het Pand weten. Deze ontwikkeling mag ons allen met zorg vervu

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi