Tijs van den Brink

Nieuws

23 april 2019 door EO

Register levenloos geboren kind ook voor abortus

In de uitzending van Nieuwlicht van afgelopen maandag werd duidelijk dat ook geaborteerde foetussen ingeschreven kunnen worden in het bevolkingsregister. Sinds een aantal maanden is het wettelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in het bevolkingsregister - de Basisregistratie Personen (BRP).

In NieuwLicht ontmoet presentator Tijs van den Brink Yara*(28) die koos voor abortus maar spijt kreeg. Dankzij de aangepaste wet heeft zij haar kind onlangs kunnen inschrijven in haar woonplaats. Voor zover bekend is nog niet eerder een geaborteerde foetus opgenomen in het bevolkingsregister.

Bij de aanvraagprocedure en de registratie werd Yara bijgestaan door advocaat Don Ceder. Hij is afgestudeerd op het onderwerp ‘ongeboren leven’. Ceder: “Wat mij betreft is Yara de eerste in het land, misschien ook wel van de wereld, want in heel veel landen kan dit niet dus Nederland is daarin wel echt trendsettend.”

Het kind van Yara staat nu ingeschreven als burger van de gemeente waar zij woont, als persoon. Volgens Ceder betekent de inschrijving van het kind van Yara, dat de overheid erkent dat in geval van een abortus, als de moeder deze laat inschrijven in het register, er officieel sprake is van het bestaan van een mens. Dat roept allerlei vragen op. Wat betekent dit voor de manier waarop we naar ongeboren leven kijken? Zien we leven onder de 24 weken ook als mensen? En hoe zit dat dan met geaborteerd leven? Presentator Tijs van den Brink: ‘Het rare is wel dat we hier te maken hebben met een foetus die is geaborteerd, die met terugwerkende kracht mens is geworden. Daarmee zegt de wetgever eigenlijk: dit was een mens of niet?’

In de uitzending reageert ook Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), één van de initiatiefnemers van de wet.

Verder gaat Tijs van den Brink in de uitzending ook met Loes Ambrosius naar het gemeentehuis om haar zoontje Robbertje te laten registreren die zij in 1998 verloor na een zwangerschap van 23 weken.

Klik hier om de uitzending van NieuwLicht terug te kijken.

Reacties

In de vette aanloop van dit artikel is gelijk duidelijk hoe er met twee maten gemeten wordt: geaborteerde foetussen kunnen ingeschreven worden.... .... het is wettelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven.

Als je abortus gaat plegen is het een foetus en als het ongewenst in de baarmoeder sterft is het een kindje... Of het een groeiend klompje vlees of een compleet mensenkind betreft wordt dus vooral bepaald door de wenselijkheid van de vrucht in de moederschoot.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify