Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 april 2019 door Patrick Simons

Priester Sint-Antoniuskerk: "We vergeven de daders van deze aanslag"

De Sint-Antoniuskerk in hoofdstad Colombo is één van de getroffen kerken van de aanslagen in Sri Lanka. Hoofdpriester Jude Fernando wil echter absoluut niet van wrok of wraak weten. "We vergeven de daders van de aanslag op onze kerk", vertelt hij in gesprek met WION. 

Wanneer de priester wordt gevraagd wat hij tegen de aanslagpleger zou willen zeggen, aarzelt hij niet: "We houden van vrede. We vergeten. Onze God is een God van vrede en hij is niet een God van wraak. We houden van elkaar, we vergeven. Ik begrijp niet waarom dit gebeurd is. De kerk zal herbouwd worden, maar we kunnen de levens van de mensen die vermoord zijn niet terug brengen." 

Jude Fernando was overigens ook aanwezig in de kerk tijdens de aanslag: "Ik was in mijn kantoor toen de ontploffing plaatsvond. Ik kan me niet meer voorstellen wat voor een enorm geluid het was. Met de hulp van reddingswerkers en omstanders hebben we zo snel mogelijk alle gewonden naar een ziekenhuis laten vervoeren.

Nu zijn ze met een onderzoek bezig. De kerk is enorm beschadigd en het hele dak is verdwenen. Het is onvoorstelbaar en ondenkbaar wat hier echt gebeurd is. Ik wil vooral oproepen tot kalmte", aldus de vergevingsgezinde priester. 


Aanslagen Sri Lanka
- Dominee Prosman en Bart Jan Spruyt hekelen reacties op aanslagen Sri Lanka
- Sri Lanka: Minuten voordat de bom afging vroeg de zondagschoolleidster of de kinderen bereid waren te sterven voor Christus
- Telegraaf-journalist vindt lauwe reacties op aanslagen Sri Lanka opmerkelijk
- Zelfmoordterrorist Sri Lanka vergiste zich: Sionskerk werd nieuw doelwit
- Aanslagen Sri Lanka: Ramash redde dankzij zijn heldendaad honderden kerkgangers
Meer over Aanslagen Sri Lanka »

Reacties

De betreffende priester spreekt verstandige woorden op het verkeerde moment. Na zo'n traumatische gebeurtenis moet hij de tijd nemen en gelegenheid geven om te verwerken, pas aan het eind van zo'n proces komt vergeving aan de orde. Eerst moeten slachtoffers om recht en rechtvaardigheid vragen, terwijl ze pijn voelen en feitelijke gebeurtenissen verwerken, dan pas vrede zoeken en vergeving beoefenen. Wraak en oordeel zijn aan God. Het is een moeilijk proces, waar ik de Christenen in Sri Lanka sterkte bij toewens.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!