aanslag kerk sri lanka
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2019 door Patrick Simons

Aanslagen op meerdere kerken en hotels in Sri Lanka tijdens paasmis: 290 doden

In Sri Lanka zijn op paaszondag minstens 290 mensen om het leven gekomen door explosies in kerken en hotels. Vooral in kerken zijn er veel slachtoffers te betreuren door de aanslagen. Volgens het Franse persbureau AFP bevinden zich ook Nederlanders onder de slachtoffers. 

Zo melden lokale media dat er bij een explosie in een kerk in Katuwapitiya 93 mensen het leven lieten. In totaal waren er acht explosies door heel Sri Lanka, verspreid over kerken, hotels en een dierentuin. In de kerken werd op dat moment de paasmis gevierd waardoor er veel mensen aanwezig waren. Lokale media spreken verder over meer dan 500 gewonden. 

In Sri Lanka zijn de katholieke christenen een minderheid. Zo'n 6 procent van de bevolking is christen. Met bijna 70 procent is het boeddhisme de grootste godsdienst in het land. 15 procent van de bevolking is hindoe en zeven procent moslim. De getroffen kerken bevinden zich in Katuwapitiya, Kochchikade en Batticaloa. Opvallend is trouwens dat het Franse persbureau AFP meldt dat er tien dagen geleden een waarschuwing was voor zelfmoordaanslagen op grote en belangrijke kerken in het land. Deze aanslagen zouden zijn gepland door de National Thowheeth Jama'ath, een extremistische moslim groepering.  Of zij achter deze explosies zitten, is vooralsnog niet bekend. Verschillende lokale media melden dat de aanslagplegers uit Pakistan komen, maar dat is nog niet bevestigd. Wel is inmiddels aangegeven dat het gaat om zelfmoordterroristen.  

Sri Lanka staat op de 46e plaats op de ranglijst van christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert. Volgens de organisatie hebben christenen het in Sri Lanka nog steeds erg moeilijk en worden ze openlijk gediscrimineerd. Hoewel er eerder kleinere incidenten plaatsvonden, zijn aanslagen van dit formaat een zeldzaamheid in het land. 

Op social media circuleert een filmpje van een kerk, vlak na de explosie. LET OP: beelden kunnen als schokkend ervaren worden. 

Reacties

Komen er weer stille tochten a.s. dinsdag, met burgemeesters voorop?

Ben benieuwd, maar denk het niet.....

Hoewel iedere terreuraanslag in naam van Allah een aanklacht is tegen de islam, willen velen geen stelling nemen tegen deze afgrijselijke misdaden. Waarom rekenen zij de islam deze feiten niet toe? Het overduidelijk is dat deze leer aanzet is tot deze terreur.

Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen