stilte

God

20 april 2019 door LCJ

De stilte is doodeng - zeker vandaag

“De geest is ontsnappingsgezind
Hangen in coffeeshops, drinken
Kijken naar g**** vrouwen op het net
Ik snap dat ding, ieder z'n gif, ik kijk films
Ik dacht voor inspiratie
Waarheid? Ik ben niet blij met mijn situatie.”

Zo begint het liedje ‘Ochtend weer’ van de rappers Typhoon en Sticks. Hun woorden klinken misschien niet zo ‘geestelijk’. Maar ze zijn wel eerlijk. Want heeft niet iedereen zijn eigen ‘gif’ en zijn maniertjes om te ontsnappen? “De geest is ontsnappingsgezind.” De geest wil telkens weer vluchten. Want de stilte is doodeng. En voor verdoving hoef je niet eens naar de coffeeshop. Met vrienden als Netflix, YouTube en Insta hoef je die nare leegte nooit meer te voelen… Je kunt roepen dat je het doet ‘voor inspiratie’. Dat doen deze rappers ook. Maar als ze eerlijk zijn, komen ze tot een andere conclusie: “Ik ben niet blij met mijn situatie.”

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Onze geest wil telkens weer vluchten, ontsnappen, de pijn verdoven. Augustinus zei het al: “We zoeken het leven in het land van de dood.”

Stil worden doet pijn. Want dan zie je ineens die pijnlijke waarheden. Het leven duurt niet eindeloos. Een keer ga je dood. En jouw en mijn vluchtgedrag heeft gevolgen. Het zuigt je steeds verder het moeras in. Op eigen kracht kun je nooit ontsnappen uit dit ‘land van de dood’.

Stil worden doet pijn. Zeker op Goede Vrijdag. Ieder z’n gif… behalve Jezus. Hij vluchtte niet weg. Zocht geen verdoving voor de pijn. Hij ging de weg van het kruis. Dwars door de zonde, hakte Hij een weg terug naar het paradijs dat wij verloren.

Naar Jezus kijken doet pijn. Maar tegelijk is het de enige manier om Leven te vinden. Om weg te komen uit het land van dood, zonde en gevangenschap. In een wereld vol junkies, verslaafden en gevangenen, leefde Jezus als een vrij Man. Als enige. “Kijk naar hem, mijn ziel”, schreef de Engelse schrijver Pennar Davies. “Hij is een vrij mens. De enige vrije man in Jeruzalem. Pilatus’ rijk is een gevangenis. Petrus’ verwarring is een gevangenis; Herodus’ ambitie is een gevangenis. Alleen Christus is vrij. Daar, aan zijn zijde, onder de striemen die de soldaten sloegen, vinden we vrijheid.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify