Henk Pietersma

Nieuws

19 april 2019 door Royal Jongbloed

Tentoonstelling bij boek Credo in Groningse Martinikerk

Van 11 april tot en met 3 mei is in de Martinikerk te Groningen een tentoonstelling te zien van werken van de bekende Friese kunstenaar Henk Pietersma. Hij maakte deze werken bij de Nederlandse Geloofsbelijdenis met indringende teksten bij de geloofsbelijdenis. Uitgeverij Royal Jongbloed bundelde het tot een prachtig kunstboek, dat in 2018 is verschenen.

De werken zijn te vinden in de kooromgang van de kerk, in totaal 52 stuks. De expositie is op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur, behalve op 19 en 22 april. De kerk is toegankelijk via de Kosterij (aan de voet van toren).

Speciale Credo-kerkdienst
Op zondag 28 april is er om 11.30 uur een speciale dienst van het Studentenpastoraat, waarin zowel boek als expositie Credo in de dienst wordt geïntegreerd, met passende koormuziek. Voorganger is dan ds. Evert Jan Veldman. De Dutch Choral Singers onder leiding van Henk de Vries verzorgt de koormuziek.

Boek Credo, geloven op scherp
Beeldend kunstenaar Henk Pietersma uit Leeuwarden is eveneens auteur van het boek Credo, geloven op scherp. De Latijnse mis, met daarin de geloofsbelijdenis van Nicea vormden voor hem een uitdaging vanuit de vraag in hoeverre deze teksten in onze tijd nog als relevant worden ervaren. De samenleving in West-Europa lijkt zich in een snel tempo te ontdoen van haar kerken. Daarmee verdwijnt ook uit het collectief gedachtegoed, een 1700 jaar oude geloofstekst. Eeuwenlang had deze in de samenleving een verbindende werking. Welke belijdenissen nemen, als een samenbindende taal, deze plaats nu in? In deze tentoonstelling geen theologische antwoorden. Pietersma reageert door middel van schilderijen op de inhoud van de oorspronkelijke tekst, zoals die door de eeuwen heen ook door componisten werd verklankt.

Uitgeverij Royal Jongbloed publiceerde in het voorjaar van 2018 een bundeling van de hele serie van 76 werken samen met poëtische reflecties van de kunstenaar. Door middel van een inkijkexemplaar kunt u kennismaken met de complete serie en de daarbij behorende teksten. Het boek is o.a. verkrijgbaar bij boekhandel Riemer in Groningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify