Alain Verheij

God

19 april 2019 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Alain Verheij over Goede Vrijdag: Jezus was geen geweldige mannelijke held

Als we niet oppassen laten we Goede Vrijdag kapen door hedendaagse denkers, films en politici die ons uitleggen dat Jezus een grote geweldige mannelijke held was. Maar dat is niet waar Goede Vrijdag voor staat, stelt Alain Verheij op de progressief-christelijke weblog Lazarus. CIP.nl zet een aantal boeiende uitspraken van de theoloog op een rijtje.

  • "De stromingen die van Jezus de grote geweldige held maken, hebben dikwijls een obsessie met bloed. Dat is een hiermee samenhangend fenomeen. Je ziet het bloed soms van de Opwekkingsliederen spatten, bijvoorbeeld. Soms lees je een evangelisatiefoldertje waarin de geweldige pijn van Jezus op Goede Vrijdag uitgebreid fysiek wordt beschreven. Een goed voorbeeld hiervan is Mel Gibsons film over Jezus: The Passion of the Christ."
  • "Jezus wordt de American hero die zijn gezin achterlaat en zich opoffert aan het front om de democratie te redden. Hij wordt het toonbeeld van viriliteit. En ergens ook het beeld van de heel burgerlijke man, want verlaat de ouderwetse heer des huizes niet ook dagelijks zijn gezin om op zijn werk als lijdende knecht te ploeteren zodat zijn gezin het dagelijks brood op tafel krijgt? Jezus als sanctionering van het Republikeinse, evangelicale patriarchaat."
  • "Jezus leed niet meer of stoerder dan de mensen in Auschwitz of Jeanne d’Arc. Nee, hij zweette bloed van angst. Hij bad tot God of de beker aan hem voorbij mocht gaan. Hij schreeuwde het uit van verlatenheid. Een voorbijganger droeg zijn kruis een tijdje voor hem en hij vroeg wat te drinken aan het kruis. Hij wilde dat zijn vrienden met hem waakten voordat hij werd opgepakt. Er is weinig fysieke bravoure te bespeuren."
  • "Het meest trouw aan hem zijn de vrouwen. Het opstandingsverhaal is toevertrouwd aan hen. De pietà toont Jezus voor altijd in de schoot van zijn moeder als het antibeeld van een held (maar God verhoede, geen antiheld). In Gods handen beval hij zijn geest, op het laatst. Dat is geen moedig wilsbesluit om op te klimmen uit zijn hel – het is het afhankelijke vertrouwen dat hij zou worden opgewekt van de doden. Een cruciaal verschil."
  • "Vanaf dat kruis dacht hij nog aan het welzijn van zijn vriend en zijn moeder. Vroeg hij om vergeving voor zijn beulen. Troostte hij een veroordeelde crimineel met berouw. Goede Vrijdag is geen dag voor giftige mannelijkheid, voor je gedroomde vergelding, maar het is de dag dat de zachte krachten winnen. Probeer er maar aan te wennen, want dat is het evangelie."

Lees hier het volledige artikel van Alain Verheij.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify