justitie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 april 2019 door Patrick Simons

Oostenrijkse bisschop doet belangrijke oproep over Goede Vrijdag na uitspraak Europees Hof

De Oostenrijkse bisschop Michael Bünker heeft een oproep aan alle Oostenrijkse protestanten gedaan om op Goede Vrijdag naar kerk te gaan. De oproep is een reactie op een uitspraak van het Europees Hof in Straatsburg.

Recent deed het Europees Hof namelijk uitspraak over de wettelijke regeling rondom Goede Vrijdag in Oostenrijk. Deze regeling geldt al sinds 1950 maar volgens het Europees Hof is het een verkeerde regeling omdat het discriminerend zou zijn voor mensen die niet christen zijn.

De Evangelische Kerk heeft laten weten dat het nadenkt over eventueel juridische stappen. Michael Bünker riep in een commentaar voor de Duitse nieuwsdienst Idea alle protestanten in Oostenrijk op om massaal naar de kerk te gaan om op die manier te laten zien hoe belangrijke Goede Vrijdag voor hen is.

Reacties

T
De Bijbel: De boodschap van het kruis is voor mensen die verloren gaan, dwaasheid, maar voor wie gered worden, voor ons, is ze een goddelijke kracht.

Wat die wettelijke regeling inhoudt om daar reden in te zien van discriminatie ?

Geloven in het evangelie van Jezus Christus is een vrije keus. Ieder voor zich is vrij om te kiezen.

Het wordt nog wat verholen gezegd: "discriminerend voor niet christenen", er komen mensen binnen met een ándere godsdienst, die moeten natuurlijk worden gehonoreerd. Sterker nog wanneer zij een feestdag willen koesteren, dan zal daar alle ruimte voor zijn.
Ik vind de uitspraak van het Europese Hof wel redelijk en begrijpelijk. Dit laat onverlet dat het instituut 'Europees Hof' wat mij betreft mag worden opgeheven en dat alle door dat Hof gemaakte jurisprudentie mag vervallen. Af en toe komen ze met een zinnige uitspraak, zoals over deze rare Oostenrijkse wet waarin leden van een paar kerkgenootschappen recht hebben op een vrije dag en verder niemand. Overigens mag wat mij betreft een wet wel een particulier belang dienen, maar Oostenrijk gaat te ver.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events