kerk

God

19 april 2019 door Patrick Simons

Predikant pleit voor twee diensten op Goede Vrijdag: "Doen het offer van Christus tekort"

Op Goede Vrijdag gaan de meeste mensen gewoon naar hun werk. Hoewel er 's avonds of 's nachts in de meeste kerken een dienst wordt georganiseerd, gaat het leven de rest van de dag gewoon door. Ds. D. Heemskerk vindt dat jammer. "Ik houd graag twee diensten op deze dag. Ook 's morgens", zegt hij in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. "Als de Joden zich vroeg in de morgen opmaakten om de Borg te kruisigen, moeten wij dan tot de avond wachten om dit te overdenken?"

De hersteld hervormde emeritus-predikant vindt dat één kerkdienst simpelweg niet genoeg is: "Op Goede Vrijdag offert het Paaslam Zich. Dit is de betaaldag voor Gods kerk, het centrale punt in de heilsgeschiedenis. Maar in onze westerse moderne wereld gaat het leven gewoon door. De meeste kerken in Nederland doen het af met alleen een kerkdienst op vrijdagavond. We doen het offer van Christus tekort."

Vergeleken met het bijvoorbeeld kerst is er veel minder aandacht voor Goede Vrijdag, ziet ook de predikant. "Kerst is voor velen sfeer en romantiek. Maar het kruis is niet populair. Dat is de Joden een ergernis en de Grieken een dwasheid. De mensheid wendt zich er vanaf. Zelfs de discipelen en de Emmaüsgangers dachten dat het heil voor Sion wel langs een andere weg kon plaatsvinden dan door het kruis."

Lees hier het hele artikel

Reacties

P
Waarom juist op Goede Vrijdag twee diensten? Waarom niet ook een dienst, zoals in veel kerken gebruikelijk is, op Witte donderdag? Trouwens, in de hele Stille Week toeleven naar Pasen d.m.v. vieringen in de kerk is prachtig. Om op de - late - zaterdagavond en op zondagmorgen de opstanding te vieren. Kortom, waarom alleen Goede Vrijdag 'eruit gepikt'?

REAGEER
G
We doen het offer van Christus te kort als we er niet alle dagen uit leven.
REAGEER
In de week voor Pasen, als gemeente samenkomen:Een sobere maaltijd op woensdag,

Avondmaal vieren in de kerk op Witte donderdag

Kerkdienst op Goede Vrijdag,

Een rustige sobere dienst op Stille zaterdag en,

de Paasviering...op zondagmorgen.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify