Heilig Avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 mei 2019 door Groot Nieuws Radio

Schroom om aan het heilig avondmaal deel te nemen?

Het heilig avondmaal is voor veel christenen belangrijk. Toch ervaren mensen in de praktijk vaak schroom. Theoloog Maarten Wisse doet er onderzoek naar. "Het avondmaal betekent veel. Soms misschien iets té veel," zegt hij in gesprek met Groot Nieuws Radio.

Allemaal vinden we het avondmaal erg belangrijk, vertelt theoloog Maarten Wisse in De Nieuwe Morgen. “Toch wil het in de praktijk niet zo goed lukken.” Momenteel doet hij onderzoek naar de lastigheden rondom het avondmaal. Ook onderzoekt hij wat kerken kunnen doen om daar meer mee te doen.

Het is ook niet zo gek dat mensen er schroom bij hebben, zegt hij. “Het is een soort maaltijd, maar ook iets bijzonders. Voor veel mensen is dat een manier van contact maken met God.”

Redenen
Mensen kunnen verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld door een gebrek aan voorbereiding: “Dat je bijvoorbeeld de kerk binnenkomt en denkt: ik heb er eigenlijk helemaal niet over nagedacht afgelopen week.”

Of, heel simpel: “Dat je in een gemeente zit die je nog niet zo goed kent en waar het op een andere manier gebeurt dan je gewend bent. Dat is er allemaal en dat mag er ook allemaal zijn.”

Luister hier het hele gesprek

Reacties

Moeilijk verhaal. Hij zegt: "Het Avondmaal is ontzettend veel en misschien soms wel eens te veel." Wat we niet allemaal VIEREN: verlossing, gerechtvaardigd zijn, geheiligd zijn, verzoend zijn, rein geweten hebben, vrijmoedig toegang tot de troon van alle genade, vergeven zijn van onze rebellie tegen Zijn voorziening, Zijn spreken, Zijn liefde, meer dan overwinnaar zijn, Zijn aanwezig zijn + Zijn aanraking, want in de Geest geeft Jezus Zelf ons het brood. We vieren dat onze oude mens is begraven. En nog meer .... Is dat soms te veel?
Sorry, ik begrijp dat niet. Maarten zegt ook: Ja, je kan in de kerk komen en dan denken: ik heb er nog niet bij stil gestaan deze week. Heb je deze week dan niet stilgestaan bij wat de Heere allemaal voor ons heeft gedaan? Dan denk ik: Ja, dan is het beter dat je niet gaat feesten aan Zijn tafel. Maar goed: het is mijn mening.
Zouden we de Heer gehoorzamen, dan zouden we dat altijd vieren als we bij elkaar komen. De reformatie heeft de eucharistie "ontheiligd" door te stellen dat Jezus niet echt substantie krijgt in brood en wijn. Vreemd dat dan zo moeilijk gedaan wordt over iets dat "slechts" symbolische betekenis heeft. Er speelt kennelijk toch iets meer. Ik vermoed dat veel soorten uitvluchten om deze viering van verbinding met/in Christus te ontlopen gelegaliseerd zijn. Er worden drempels opgeworpen, terwijl de Heer roept: "Kom tot mij, een ieder, die ... ... !"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.