Hart voor Kinderen Mozambique

Dagelijks leven

25 april 2019 door Jeffrey Schipper

Megaramp treft Mozambique: "God draagt ons op om te zien naar onze medemens"

Na een verwoestende cycloon is het leed in Mozambique groot. Veel mensen drinken uit modderige waterpoelen. 3100 mensen zijn het slachtoffer van acute diarree, met zes doden tot gevolg. Stichting Hart voor Kinderen steekt haar helpende hand uit.

Hart voor Kinderen wil wereldwijd verlaten en kwetsbare kinderen in moeilijke levensomstandigheden kansen bieden op een beter leven, door ontwikkelingshulp, opvang en onderwijs.

Jullie werken samen met RescueNet noodhulp. Waar houden zij zich in Mozambique met name mee bezig?
"Rescuenet organiseert en installeert een mobiele kliniek met drie dokters en ervaren verpleegkundigen. Zij werken samen met lokale NGO’s om in te schatten waar de hulp het hardst nodig is en hoe ze daar kunnen komen om vervolgens ook ter plekke hulp te bieden."

Waarschijnlijk hebben jullie veel schrijnende verhalen gehoord vanuit Mozambique. Welk verhaal is je bijgebleven?
"Dat je ziet dat kinderen hongeroedeem buikjes hebben omdat er geen eten is, en dat veel dingen die wij als normaal beschouwen, zoals water, eten, slapen en hygiëne een immens groot probleem zijn.
Met weinig middelen willen ze zoveel mogelijk mensen helpen. Helaas zijn er veel meer mensen die wachten op hulp dan de hulp die wij per dag kunnen bieden. Daarbij komt ook nog eens dat er al heel veel gevallen van malaria en cholera gemeld zijn."

In hoeverre is deze noodsituatie een kans om het goede nieuws van Jezus door te geven?
"Als christenen zijn wij de handen en voeten van Hem! Pas als er ruimte is in de hoofden van de mensen om te luisteren dan kunnen we getuigen waarom we daar zijn. Hun eerste nood is overleven en dat staat op de voorgrond. Pas als er hulp is geboden ontstaat er ook ruimte om van Hem te getuigen en de mensen te bemoedigen. Maar hulp bieden staat centraal. Dat begint niet met een ‘preek’."

Waarom is het juist als christen zo belangrijk om de slachtoffers in Mozambique te steunen?
"God draagt ons op om te zien naar onze medemens. 'Als iemand arm wordt en niet meer voor zichzelf kan zorgen, dan moeten jullie hem helpen, zodat hij in leven kan blijven,' meldt Leviticus 25:35. 'Jullie moeten hem ook helpen als hij een vreemdeling is.' Dat is juist ook de opdracht van Stichting Hart voor Kinderen."

Klik hier om het werk van Hart voor Kinderen te steunen!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify