dochter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 april 2019 door Dick van den Bos

De dochter van Karin had moeite om een studie te kiezen: "Als ouders voelden we ons machteloos"

In het leven van Karin Broere's dochter ging alles voorspoedig. Totdat ze in Havo4 zat en ineens angstig werd over haar toekomst. "Ze vroeg zich af: wat wil ik nu eigenlijk?" Uiteindelijk koos ze voor de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Ze vertelt in dit artikel waarom de keuze voor de EH zo goed is uitgevallen.

De Evangelische Hogeschool is een interkerkelijk stichting met als missie jongeren toe te rusten vanuit bijbels fundament op het gebied van studie, beroep, kerk en maatschappij. De EH wordt niet gesubsidieerd door de overheid.

"We bezochten Open Dagen en kregen daar veel informatie. We moesten dat allemaal doorstaan. We voelden ons als ouder weleens machteloos, want onze dochter had na haar havo-diploma nog steeds geen keuze gemaakt. Ze koos voor een tussenjaar en ging werken. Totdat de Evangelische Hogeschool om de hoek kwam kijken."

"De Open Dag was het helemaal! Ik zag een blijde dochter thuiskomen met hele verhalen. Terwijl wij als ouders dachten: 'ja, ja'. Maar daar werden we van teruggefloten. Nadat wij als ouders zelf naar een open dag waren geweest, was het voor ons een bevestiging van de keuze die onze dochter had gemaakt. Het voelde als een warme deken hoe we werden ontvangen. De informatie die we kregen was helder en duidelijk. Dan kan je alleen maar dankbaar zijn."

Welke rol heb je als ouder hierin?
"De rol die je dan als ouder hebt, is dat je het alleen maar toe kan juichen dat je kind zelf deze keuze heeft gemaakt. Daarom adviseer ik elke ouder van wie het kind niet weet wat het wil; bezoek eens de EH. Je mag als ouder ook wel iets aandragen wat misschien kan bijdragen aan de keuze. Want je kind komt op een school waar ze aan zichzelf mag gaan werken en tot vele ontdekkingen mag komen."

"Daarbij mag je als ouders ook nog veel leren. Het is eigenlijk een tocht met ups en downs. Als ouders kun je dan alleen maar luisteren - en voor hen zijn als ze thuis komen. En interesse tonen. Maar je merkt dat ze sterk worden en hun eigen keuzes gaan maken. Keuzes over geloofsvragen, vrije tijd, werken en de invulling van hun eigen leven."

Welke rol kan de EH in dit proces spelen?
"Daar speelt de EH een belangrijke rol in. De kracht van de EH is dat de begeleiding en de samenwerking met mede-studiegenoten een schakel vormen in dit mooie proces. Als ik zie welke opdrachten mijn dochter moet maken, dan heb ik daar respect voor gekregen. Mijn dochter wist niet wat ze wilde en ze had echt een strijd met zichzelf. Nu is het een dochter die weet wat ze wil. Ze is sterk geworden in haar keuzes en heeft een bonk zelfvertrouwen. Dan ben je als ouder alleen maar dankbaar en ben ik jaloers dat ik dat zelf niet heb gedaan. We hebben er een blije dochter door gekregen. Ik roep nu tegen iedereen: "Ook al weet je wél wat je wilt met je studie, ga een basisjaar doen op de EH. Je komt er sterker uit en je hebt een jaar die je je hele leven niet zal vergeten."

Waaraan zie je dat bij je dochter?
"Mijn dochter ziet er nu tegenop om van school af te gaan. Zo goed heeft ze het naar haar zin. En ik roep een ieder op met jongeren: ga gewoon kijken. Wat is nu 1 jaar op de EH? Werken kunnen we ons hele leven. En je maakt de mooiste start als je weet wat je wil gaan doen. Mijn dochter gaat met vol goede moed en vertrouwen haar vervolgstudie volgen haar keuze is gemaakt."

Wat is daarvan merkbaar in je gezin?
"Ik vergeet nooit de opmerking van de Open Dag: je hebt honderd potjes jam en je moet kiezen, dat valt niet mee. Uiteindelijk hou je er vijf over. En als je aan het einde bent 1. En hiermee bedoelen ze de opleidingen! En het klopt. De EH draagt een enorme bijdrage mee in deze beslissing! En nu is er een rust gekomen in het gezin. Hoewel, we hebben nog 2 dochters! Maar de keuze ligt bij hen." 

Klik hier voor meer informatie over de EH

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen