Istanbul
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 april 2019 door Trans World Radio

Hoe het Evangelie wanhopige jongeren in Turkije en de Arabische wereld bereikt

In Turkije krijgen tieners te horen dat ze de trots van de natie zijn, vooral als ze nationalistisch en islamitisch zijn. Maar niet alle jongeren voelen zich daar goed bij. Sommigen zijn zelfs de wanhoop nabij. Je zou ze over Jezus willen vertellen! Daar heeft de Turkse overheid echter een stokje voor gestoken: evangelisatie onder minderjarigen is verboden... Gelukkig hebben de collega’s van TWR-Turkije daar een oplossing voor gevonden. Ze maken een radioprogramma op de populaire FM dat niet direct evangeliserend is, maar wel openlijk christelijk. Ze gaan vol bewogenheid naast de tieners staan. Met resultaat!

De 25-jarige Meryem zocht contact met het Turkse team van TWR en deelde haar ontroerende verhaal. ‘Mijn moeder heeft me verteld dat ze verkracht werd op haar vijftiende. Toen ik vervolgens geboren werd, nam de kinderbescherming me mee, omdat m’n moeder nog zo jong was. Later trouwde ze met een andere man en kregen ze samen kinderen. Ik had in mijn kinderjaren wel contact met haar, maar ze wilde nooit echt een relatie met me. Ik voelde me altijd afgewezen en eenzaam. Ik hoorde bij niemand. Maar er was een andere familie die naar mij omkeek. Na een poosje bleken het christenen te zijn. Zij hielpen me zodat ik kon studeren. Via hen kwam ik bij jullie radioprogramma terecht. Dat hielp me enorm. Later verhuisde ik en ging het contact verloren. Maar toen ik na jaren terugkwam, vroegen ze me of ik nog naar de radio-uitzendingen luisterde. Eerlijk gezegd niet. Vervolgens deed ik de radio aan, uit nostalgie. Een week later aanvaardde ik Jezus in mijn hart. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar het is alsof ik het ontbrekende deel van mijzelf gevonden heb.’

TWR Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Programmamaakster Selin* geeft aan dat de spanning in Turkije toeneemt. ‘Elke dag bidden we dat we niet gearresteerd zullen worden, of gedwongen om te stoppen met ons werk. We ervaren dat de druk steeds meer toeneemt. Maar we kunnen niet anders dan vertrouwen op de Heer. We zullen doorgaan met onze bediening zolang de Heer ons daar mogelijkheden voor geeft.’ Selin werkt samen met een collega aan het Turkse jongerenprogramma Youth dat elke werkdag wordt uitgezonden.

Arabische wereld
Terwijl Turkije mooie kansen biedt op de FM en ook online, is uitzenden via FM vaak niet mogelijk in de Arabische wereld. Het bereik in dit immens grote gebied is beperkt en veel moslimlanden tolereren geen christelijke zenders. Daar komt nog bij dat steeds minder Arabische jongeren naar de radio luisteren. Dus wordt internet met luister-apps, audioclips op Facebook en internetradio steeds belangrijker voor TWR in deze regio. Alle programma’s die TWR in de Arabische wereld uitzendt, zijn dan ook via internet te beluisteren. Daar zit ook het jongerenprogramma Ala’s Diary tussen. Aan de reacties die hierop komen (uit maar liefst zestien landen), zien we ook het belang van nieuwe media.

Bijna altijd reageren de jongeren via de sociale media. Zoals Rami uit Irak. Hij zei: ‘Ik kan geen vervalsingen ontdekken in wat jullie me laten horen over jullie evangelie. Maar het is in tegenspraak met wat mij altijd geleerd is. Bedankt voor het delen, maar bid alsjeblieft voor mij zodat me duidelijk wordt wat voor soort God jullie hebben’.

Uit Irak komen de meeste reacties binnen, ruim vierduizend in het tweede halfjaar van 2018. Maar ook uit Algerije ontving TWR veel reacties, meer dan drieduizend. En uit Libië kwamen ruim duizend berichten.

Inmiddels werkt TWR aan een Arabische kinder-app. Sommige kinderen groeien op met maar een media-apparaat in huis, de smartphone. Met deze nieuwe app kunnen zij gaan luisteren naar verhalen uit de Bijbel en over God. De eerste dertien afleveringen zijn al opgenomen en gemonteerd. Naar verwachting komt de app dit jaar online.

* Selin is niet haar echte naam, in verband met haar veiligheid kunnen we die niet noemen.

TWR laat wereldwijd het Evangelie van Jezus Christus horen via media, waaronder radio, internet, mobiele telefoon en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die het Evangelie nog nooit gehoord hebben, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in ruim 230 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van de programma’s.

Lees hier meer over het werk van Trans World Radio!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.