seksualiteit

Nieuws

18 april 2019 door Reformatorisch Dagblad

“Seksualiteit één van de grootste discussiepunten in vroege christendom”

Ook in de Vroege Kerk lijkt seksualiteit al een belangrijke rol gespeeld te hebben in de wijze waarop er gedacht werd over het goede christelijke leven. Dat is in ieder geval wat dr. Klazine Staat vindt. Niet lang geleden promoveerde ze op hagiografische verhalen over kuiste echtparen aan de universiteit van Gent. Het Reformatorisch Dagblad sprak met haar.

“Seksualiteit was één van de grootste discussiepunten in het vroege christendom”, vertelt Staat desgevraagd. “Veel vroegchristelijke literatuur gaat over de plaats van seksualiteit binnen het goede christelijke leven. De kerkvaders Augustinus en Hieronymus streefden een leven na van seksuele onthouding, maar uit hun geschriften blijkt de spanning die dat met zich meebracht. Men worstelde met de vormgeving van seksualiteit en met de verhouding tussen man en vrouw. Christenen die kuis leven, worden op een voetstuk geplaatst.”

Of we als hedendaagse christenen iets kunnen leren van de wijze waarop men in de Vroeger Kerk met seksualiteit omging? “Het is altijd al een delicaat onderwerp gewest. In de Vroege Kerk schuwde men het niet. Men schreef er open over. Op dat punt is er nog veel te winnen in de christelijke wereld. Het is belangrijk om het in christelijke gezinnen over seksualiteit te hebben en moeilijke onderwerpen niet uit de weg te gaan.”

Lees hier het hele interview

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify