bidden

Dagelijks leven

18 april 2019 door Reformatorisch Dagblad

Psychiater Piet Verhagen: "Psychiatrie staat op gespannen voet met religie"

Godsdienst en psyche gaan op veel gebieden samen. Maar kan er in de psychiatrie eigenlijk aandacht geschonken worden aan spirituele en religieuze gevoelens van patiënten? Voorganger én psychiater Piet Verhagen denkt van wel. Vandaag promoveert hij op dit thema. Het Reformatorisch Dagblad zocht hem op en stelde hem enkele vragen.

Kun je in de psychiatrie bijvoorbeeld in gebed gaan met je patiënten? Zelf deed Verhagen het nooit. “Het debat rond dit soort vragen kan heftig verlopen. De beroemde Amerikaanse psychiater prof. Harold Koenig pleit al jaren voor gebed met patiënten; maar uiteraard alleen als ze daar zelf geen enkel bezwaar tegen hebben. Andere psychiaters vinden dat behandelaars grenzen overschrijden als ze met patiënten in gebed gaan. We zijn het er met elkaar wel over eens dat een psychiater nooit zijn eigen opvattingen mag opdringen.”

Overigens merkt Verhagen dat er onder psychiaters veel weerstand bestaat tegen religie. “Al sinds het ontstaan van de psychiatrie als geneeskundig vak, eind achttiende eeuw, staat dit specialisme op gespannen voet met religie. De bekende psychoanalyticus Sigmund Freud betoogde kortweg dat religie mensen infantiel houdt en hun gezonde ontwikkeling in de weg staat. Religie zou onmogelijke zaken eisen, zoals je vijanden liefhebben. Veel psychiaters wilden patiënten min of meer bevrijden van het kerkelijke juk. Maar zeker de laatste dertig jaar weten we uit allerlei onderzoeken dat religie ook een positieve rol kan spelen.”

Lees hier het hele interview

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify