Nieuws

16 april 2019 door TU Kampen

Weetwatjegelooft.nl gaat video’s gratis aanbieden

Met ingang van 1 mei 2019 biedt Weetwatjegelooft.nl de circa 250 videolessen van het platform gratis aan. Projectmanager dr. William den Boer: "Weetwatjegelooft.nl is de afgelopen jaren flink gegroeid. We breiden ons aanbod steeds verder uit en hebben veel abonnees mogen verwelkomen. We willen echter dat ons prachtige aanbod aan laagdrempelige video’s over allerlei geloofsthema’s voor letterlijk iedereen toegankelijk is. Het is heel mooi dat die mogelijkheid er nu is."

Het online kennisplatform AKZ+ Weetwatjegelooft.nl ontstond in 2010 als een samenwerking tussen de Theologische Universiteiten van Apeldoorn en Kampen en hogeschool Viaa in Zwolle. Het richt zich op het delen van theologische kennis met de kerken en de bredere samenleving. De laatste jaren werden naast studiedagen vooral videolessen ontwikkeld.

Den Boer: "We merken dat onze video’s steeds vaker bekeken worden. De kwaliteit en de laagdrempeligheid leveren enthousiaste reacties op. Steeds meer christenen, bijbelkringen en ook kerkenraden maken er gebruik van, ook via de zogenaamde gemeenteabonnementen. Bijbelkringen bekijken bijvoorbeeld samen enkele videolessen over het bijbelboek Job, en kerkenraden en pastorale teams maken gebruik van de vierdelige basiscursus Pastoraat. De abonnementskosten vormden echter altijd nog voor velen een drempel. Een legaat aan de TU Kampen zorgt ervoor dat we de overstap kunnen maken van betaalde abonnementen naar financiering via donaties en fondswerving."

Jan de Jong, bestuurder bij de Theologische Universiteit Kampen, vult aan: "Wij vinden het mooi om op deze manier onze verbinding met de kerken te versterken en kerk en samenleving dit cadeau te kunnen aanbieden."

Valorisatie
Universiteiten hebben de opdracht om naast onderwijs en onderzoek aan ‘valorisatie’ te doen. Doel daarvan is om wetenschappelijke kennis geschikt en beschikbaar te maken voor een breed publiek.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Projectmanager William den Boer heeft zich de afgelopen jaren gericht op professionalisering en groei van deze kerntaak. "We doen dat met hart en ziel, omdat we geloven dat gereformeerde academische theologie relevant is voor de volle breedte van het leven: kerkelijk, maatschappelijk en persoonlijk. Van academisch onderwijs en onderzoek maken we de vertaalslag naar het professionele, kerkelijke en persoonlijke leven van alledag."

Hoewel valorisatie een kerntaak van de universiteit is, wordt ze niet apart bekostigd door de overheid. Daarom is er aanvullende financiering nodig voor valorisatie-activiteiten. "We vertrouwen erop dat onze huidige abonnees met de vele nieuwe gebruikers van ons platform graag bereid zullen zijn om ons financieel te steunen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. De eerste gemeente die hoorde dat de video’s gratis worden, zette het abonnementsgeld spontaan om in een gift! Daarnaast zullen we ons meer gaan richten op fondswerving."

Partners
Weetwatjegelooft.nl wordt steeds vaker gevraagd om voor en met andere organisaties studiedagen en conferenties te organiseren. Ook is er regelmatig belangstelling voor inzet van de ervaring in het produceren van laagdrempelige video’s over theologische thema’s. Zo wordt momenteel in opdracht van de Unie van Baptisten en de ABC-gemeenten de missionaire studiedag missie.nu 2019 georganiseerd, en wordt er op verzoek gewerkt aan een videocursus van het boek Centrum-Kerk van Tim Keller, vertelt de projectmanager.

"De huidige partners willen bewust ruimte maken voor andere partners, om onze expertise te delen en bredere samenwerking op het gebied van het delen van theologische kennis te bevorderen. Het huidige merk ‘AKZ+’ gaat daarom vervallen. ‘Weetwatjegelooft.nl’ – de huidige pay-off – wordt de nieuwe merknaam, met de TU Kampen als officiële eigenaar. De Theologische Universiteit Apeldoorn en hogeschool Viaa participeren hierin voortaan als partners. We hopen dat steeds meer mensen de weg naar Weetwatjegelooft.nl weten te vinden. Ondertussen werken wij door om dit mooie kennisplatform voor de Bijbel, geloven en kerkzijn nog verder uit te breiden, in samenwerking met veel deskundige docenten en professionals."

Bezoek hier de website van Weetwatjegelooft.nl!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify