Mooi

16 april 2019 door Patrick Simons

Te midden van as en puinhopen Notre-Dame blijft het kruis fier overeind

Een vernietigende brand in de Notre-Dame heeft er voor gezorgd dat Frankrijks meest beroemde Kathedraal ernstig beschadigd is. De precieze oorzaak en de gevolgen zijn nog niet duidelijk. Wel gloort er hoop aan de horizon, letterlijk in het geval van een bijzondere foto die massaal op Twitter wordt gedeeld.

De ochtend na de grote brand is er natuurlijk nog een hoop onduidelijk. Veel christenen leggen de link tussen de verwoestende brand en de stille week voor Pasen waarin de Notre-Dame te maken krijgt met deze enorme brand. Die symboliek wordt nog treffender met de foto van het kruis in de kathedraal, dat te midden van de as en puinhopen nog volledig intact lijkt te zijn, zo blijkt onder andere uit een foto van de Franse journalist Laurent Valdiguie. "Ik las gisteren nogal wat mensen die de brand symbolisch begrepen. Laat onderstaand beeld maar het symbool zijn wat er werkelijk toe doet", meldt pastoor Jan-Jaap van Peperstraten op Twitter bij de foto. Overigens meldde de brandweer vanmorgen dat het vuur in de Notre-Dame inmiddels helemaal is gedoofd. 

Waar we de hele nacht foto's voorbij zagen komen van de brandende kathedraal, de spits die instortte en de enorme rookwalmen boven Parijs, viel er naast al het slechte nieuws gelukkig ook goed nieuws te melden. Verschillende kostbaarheden waaronder de relieken van de doornenkroon van Christus en het hemd van de heilige koning Lodewijk zijn veilig gesteld. Verder lijken de altaren en de preekstoel van de Notre-Dame ook volledig intact te zijn. 

Reacties

J
"Verschillende kostbaarheden waaronder de relieken van de doornenkroon van Christus..."

Wie echt gelooft dat de reliek vd zgn. doornenkroon de authentieke doornenkroon is, is niet goed snik. En zou het wel zo zijn, wat dan nog? Moet dat een voorwerp van verering zijn? En wij vinden het wel gek als moslims in extase raken van het aanschouwen van een "haartje van Mohammed"?
REAGEER
T
Tragisch dat zo'n mooi en oud gebouw zo zwaar beschadigd is! Maar tegelijk groots dat het kruis bewaard is gebleven. Het kruis de enige hoop voor mensen om God zonder vrees te ontmoeten!
J
Maar wat als het kruis ook verbrand was? Hadden we dan ineens geen toegang meer tot het verlossingswerk van Jezus Christus. Waarom hebben we eigenlijk symbolen nodig als het kruis?
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify