Stef Blok

Nieuws

16 april 2019 door CIDI

Minister Blok: Israël bezet Golanhoogten illegaal

Nadat de Amerikaanse president Trump de Golanhoogten als onderdeel van Israel erkende, vroegen de Kamerleden zich af onder welke voorwaarden Nederland navolging aan deze stap zou kunnen geven. Minister Blok antwoordde dat Nederland de Golanhoogten als Syrisch grondgebied ziet, dat sinds 1967 door Israël zou zijn bezet, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Onlangs erkende de Amerikaanse president Trump de Golan als onderdeel van Israël. Israël veroverde de Golanhoogvlakte op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. In 1981 heeft Israël het gebied geannexeerd vanwege het grote strategische belang voor de verdediging van het noorden van de Joodse staat en de waterbronnen aldaar. Terwijl Israël de Golan beschouwt als volwaardig onderdeel van haar grondgebied, ziet de internationale gemeenschap – op de VS na – het als bezet Syrisch gebied.

Hoewel Israel het feitelijk gezag over het gebied uitoefent, heeft het land er geen soevereiniteit omdat het internationaal recht volgens Blok “gebiedsverwerving door middel van geweld verbiedt”. VN-Veiligheidsraadresoluties 242 en 497 zouden deze regel in het geval van de Golanhoogten “weerspiegelen en bevestigen”. Nederland zou de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten volgens minister Blok pas erkennen als Israël en Syrië tot een akkoord met een dergelijke strekking zouden komen.

De minister erkent dat het gebied van groot belang voor de Israëlische nationale veiligheid is. Desalniettemin stelt Blok in deze omstandigheden “geen rechtvaardiging voor annexatie van het gebied” te zien.

Lees hier meer op de site van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify