Nieuws

16 april 2019 door NieuwLicht

SGP'er: "Jammer als de koning niet in een gouden koets maar een Fiat Panda aankomt"

Ieder jaar rondom Koningsdag zwelt de kritiek op. Vooral de salarissen van de Oranjes is voor veel mensen een doorn in het oog. Zo gaat kroonprinses Amalia direct 1,5 miljoen euro per jaar verdienen als ze achttien wordt. Uit onderzoek in opdracht van NOS blijkt bovendien dat jongeren het koningshuis steeds minder zien zitten. 

Niet iedereen is het daar echter mee eens. De SGP staat bijvoorbeeld bekend als zeer koningsgezind. Dat bleek gisteren nogmaals toen Pieter Meijers namens SGP Jongeren aanschoof in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij meent dat de kosten vaak overdreven worden: “Acht miljoen voor de koning en 42 miljoen voor het koningshuis als geheel. Dat is ongeveer 2,50 euro per Nederlander. Daar koop je op Utrecht centraal een kopie koffie van. Tegelijkertijd zie je in andere stelsels, neem Macron, die verdient een vergelijkbaar salaris. Die geeft bijvoorbeeld 26.000 euro uit aan zijn make-up en een half miljoen aan het serviesset in zijn paleis.”

Tijs van den Brink werpt vervolgens tegen dat de Franse president een veel politiekere functie heeft en er “heel veel voor doet”. Meijers: “De koning doet volgens mij ook ontzettend veel.” De vraag blijft staan of het niet voor minder geld kan. Meijers twijfelt daaraan: “Ik zou het jammer vinden als de koning niet in een gouden koets maar een Fiat Panda aan komt rijden. Ik denk dat het belangrijk is als je koning bent dat je dat ook mag uitstralen. En daar hoort statuur bij.” 

Ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van ChristenUnie in de Tweede Kamer, liet zich naar aanleiding van het onderzoek in opdracht van NOS al uit over het koningshuis: “In een samenleving waarin onze onderlinge verschillen ons steeds meer lijken op te breken, verbindt het koningshuis ons aan elkaar en aan onze geschiedenis. Hoe ouder we worden, hoe meer we dat waarderen”, schrijft hij op Twitter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify