christen

Dagelijks leven

18 april 2019 door Arco van Doleweerd, SDOK

Deze vreemde gebedsoproep uit Noord-Korea schudde mij wakker

Ken jij mensen die vasten? Ik wel. Zomaar een paar veertigdagen-vast-variaties uit mijn omgeving: maximaal 1 cafeïneshot per dag, 37 minuten Facebook per dag of 40 dagen sober eten (sober in de brede zin van het woord).

SDOK staat wereldwijd naast vervolgde christenen en roept christenen in Nederland op tot verbondenheid met hen.

Ik ben ook weer van de partij. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had het na twee weken al bijna opgegeven. Iets in mij kan niet goed omgaan met een vrijwillige ontzegging van luxe. ‘Ik heb er toch recht op?’ fluistert een stemmetje. ‘Je mag toch wel genieten…?’

Update uit Noord-Korea
Een heel vreemde gebedsoproep uit Noord-Korea schudde mij wakker. Ik weet weer wie de vijand is.

De update kwam van Eric, een van onze contacten in Zuid-Korea. Hij schreef het volgende: “In de zeventien jaar dat we onder Noord-Koreanen werken was 2018 het moeilijkste jaar. Alles wat we doen, wordt door de Zuid-Koreaanse overheid bestempeld als ‘belemmerend voor de vrede’. We verwachten dat deze lijn zich in 2019 doorzet: het wordt alleen maar moeilijker.”

Onverwachte wending
Eric begon met een gebedsvraag die we wel zouden ‘verwachten’: "Kracht voor de eenzame kerk." Tot hier volgde ik het. Maar toen volgde een onverwachte wending.

"We hebben afgelopen jaren gezien dat Noord-Koreanen heel moeilijk met voorspoed kunnen omgaan."

“Ik heb ook een gekke gebedsvraag. Kijk, wat we zien is dit: christenen die in Noord-Korea zijn gemarteld vanwege hun geloof en naar Zuid-Korea vluchten, worstelen met hun geloof. Dat geldt echt ieder van hen.”

Huh?!
Van martelkamer naar vrijheid, dat lijk me juist een dankpunt? Wat bedoel je precies Eric? “Wanneer Noord-Koreaanse christenen in een situatie van voorspoed komen, beginnen ze druk te ervaren. Druk om te werken. Om geld te verdienen. En dan nóg meer geld te verdienen om familie te onderhouden.
Langzaam maar zeker worden ze vastgezogen door de dingen van de wereld. We hebben afgelopen jaren gezien dat Noord-Koreanen heel moeilijk met voorspoed kunnen omgaan.”

Hoe zien Noord-Koreanen dit zelf?
Eric: “Nou, dit is wat ze tegen ons zeggen: ‘Toen we in Noord-Korea werden mishandeld, konden we standhouden vanwege Gods kracht in ons. Nu, in Zuid-Korea worden we opnieuw aangevallen door de vijand. We worden op een heel andere manier verleid. De verleiding is dat we ons richten op geld.’”

Ik ben bang dat de gevoeligheid voor vijand ‘Voorspoed’ niet alleen is gereserveerd voor Noord-Koreaanse christenen...

Ons contact vervolgt: "Kim, een Noord-Koreaans christen, zal een bijbelstudie over dit specifieke thema nooit vergeten. Ze vertelt: 'Ik wil leven als een christen; geheiligd in geest en lichaam. Op die manier kan ik een stervende wereld wakker schudden. Daarom moet ik geen wereldse hebzucht hebben maar juist tevreden zijn met alles wat mij gegeven is. Ik wil me bewaren tegenover de wereld en alles opzij leggen om op de Heere God te vertrouwen. De lezing die over dit thema ging, zal ik nooit vergeten.'”

Vijand 'voorspoed'
In Noord-Korea is de vijand duidelijk: wreed en dreigend. Nu, in Zuid-Korea, is de vijand vermomd. Vriendelijk en uitnodigend, met de belofte van volledige verzadiging en overvloed. Hij werkt als een vliegenval: voor je het weet, zit je erin vast. Zie dan maar weer los te komen. Ik ben bang dat de gevoeligheid voor vijand ‘Voorspoed’ niet alleen is gereserveerd voor Noord-Koreaanse christenen...

Laten we samen bidden. Voor Noord-Koreaanse christenen. Voor elkaar.

Klik hier voor meer verhalen van SDOK!

Reacties

Dag Ineke, ik begrijp het probleem niet: het gaat over Noord-Koreaanse gelovigen die konden ontkomen/vluchten/emigreren naar Zuid-Korea. Of zie ik dat verkeerd? Een gezegende Pasen toegewenst. Het graf is leeg....
REAGEER
I
Merkwaardige titel. Het artikel gaat vooral over Zuid Korea.
REAGEER
W
ik begrijp het probleem wel. Het is in zekere zin vergelijkbaar met datgene wat in Noord-Oost Duitsland gebeurde na 'die Wende'. In de DDR tijd was alles helder: dit-en-dat zijn de regels. In Rostock was ik in 2018 via de GZB zendingsreis en ik hoorde daar iemand zeggen: we kunnen niet omgaan met de vrijheid, waardoor een grote groep mensen volslagen 'los' gaan en zich aan geen regel en afspraak meer willen houden. Ook de vrijheid heeft kaders nodig. Daar moest men mee leren omgaan. Dat moet de Noord-Koreaan ook als die 'vrij' is.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify