Nieuws

16 april 2019 door Weet Magazine

Een verloren fort voor de kust van Katwijk onthuld

Voor de kust van Katwijk lag eeuwenlang een ruïne, de Brittenburg, het restant van een Romeins fort. Aan het begin van de jaartelling – toen het nog in volle glorie was – herbergde het fort zo’n duizend soldaten. Gelegen langs een grensrivier, de Oude Rijn, was het de poort naar het Romeinse Rijk. Haven, vuurtoren, kampdorp, badhuis: de Brittenburg had het allemaal. Dat blijkt uit de reconstructie die archeoloog Tom Buijtendorp na dertig jaar onderzoek maakte. In het aprilnummer van Weet Magazine dat deze week verschijnt, is er speciale aandacht voor de Brittenburg. Speciaal voor lezers en geïnteresseerden organiseert Weet Magazine een museum-lezing in Katwijk op donderdagmiddag 2 mei.

In het artikel in het nieuwe Weet Magazine komt Buijtendorp uitvoerig aan het woord en onthult hij nog meer boeiende details over het fort, waarvan de resten nog steeds – bedekt onder een laag zand – voor de Hollandse kust liggen. In de speciale lezing zal hij de toehoorders meenemen en vertellen hoe hij de exacte locatie van de Brittenburg op het spoor is gekomen, via de allereerste plattegrond van een Romeinse versterking en de oudste landmeetkundige plaatsbepaling van het fort. Daarnaast vertelt hij over hij oude getuigenverslagen en plattegronden die, als schatkaarten, met een kruis onthullen waar de Brittenburg in zee moet liggen; zelfs gerekend in passen vanaf de kerktoren!

In het aprilnummer van Weet Magazine, dat deze week verschijnt, geeft Buijtendorp antwoord op de vraag: hoe zag de Brittenburg eruit voordat het fort door de zee werd opgeslokt? Hij reconstrueerde dat aan de hand van historische bronnen die informatie bieden over het uiterlijk van de Brittenburg, uit de tijd voordat het onder de golven verdween.

Wil je meer weten over de Brittenburg? Je leest het in het aprilnummer van Weet Magazine. Koop een los nummer bij de (christelijke) boekwinkel of neem nu een abonnement (www.weet-magazine.nl/abonnement).

Lezing en museumbezoek: donderdag 2 mei, 13.30 uur

In samenwerking met Tom Buijtendorp organiseert Weet in de meivakantie (op donderdagmiddag 2 mei) een lezing in het Katwijks Museum over de Brittenburg, waarbij tevens de tijdelijke expositie over het verdronken fort te bewonderen is. 

Klik hier om je aan te melden

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify