Janny Zweed

God

16 april 2019 door Jeffrey Schipper

Janny ziet uit naar Pasen: "Dankzij het Paasverhaal zal ik Jezus herkennen"

“Verhalen over Jezus’ dood en opstanding blijven altijd bijzonder”, zegt Janny Zweed. In deze weken leeft zij heel bewust toe naar het Paasfeest. “Als ik de Bijbelverhalen lees, ervaar ik zelf Jezus’ eenzaamheid,” vertelt zij. De vrijwilligster van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) vertelt in gesprek met CIP.nl hoe zij zich op Pasen voorbereidt.

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

Pasen is hét christelijke feest bij uitstek. Waarom betekent Pasen zoveel voor jou?
“Jezus heeft Zelf gezegd: ‘Niemand komt tot de Vader dan door Mij.’ Zijn dood en opstanding zorgen ervoor dat iedereen die in Hem gelooft ook na dit leven mag leven. In Zijn tijd op aarde heeft Jezus bovendien op gewezen op ‘de tekenen van de tijd’. Hij sprak veel over Zijn wederkomst. Ook in dat opzicht vind ik Pasen heel belangrijk. Als Hij terugkomt, wil ik Hem graag herkennen als mijn Heer en dat kan niet zonder het Paasverhaal.”

In deze Veertigdagentijd leven veel christenen naar Pasen toe. Hoe doe jij dat?
“Ik volg het NBG-leesrooster en lees elke dag uit het Veertigdagenboekje van het Bijbelgenootschap. Daarnaast maak ik deel uit van de liturgiecommissie van onze kerk. Samen mogen wij de Bijbelgedeelten en liederen uitkiezen die we tijdens Pasen in onze kerk in Hindelopen gaan zingen. Onlangs hoorde ik in onze kerk preken over de goede Herder en de verloren zoon. In deze tijd betrek ik deze verhalen veel meer op het Paasverhaal.”

"Moet je je eens voorstellen: in Jeruzalem riep men eerst ‘Hosanna voor Koning Jezus!’ En even later is het enthousiasme voor de Heer verdwenen en moet Hij zich in eenzaamheid op Zijn sterven voorbereiden."

Hoe staat jullie kerk voor en tijdens Pasen stil bij de dood en opstanding van Jezus?
“Op Witte Donderdag vieren we het Heilig Avondmaal en we verlaten aan het einde van de dienst stilletjes de kerk. Op Goede Vrijdag begint dienst zonder votum en groet, omdat de viering van donderdag wordt vervolgd. We eindigen met het ‘Onze Vader’, de Paaskaars wordt gedoofd en we gaan opnieuw in stilte de kerk uit. Op Stille Zaterdag gaan we met de brandende Paaskaars de kerk binnen. Dan worden er in de kerk meerdere kaarsen aangestoken om het licht van Christus te symboliseren.”

Pasen blijft een hoogtepunt, erkent Janny. Ieder jaar is ze onder de indruk van de bijzondere liederen die worden gezongen. “Op Eerste Paasdag beginnen we de dienst bijna altijd met het lied ‘De Heer is waarlijk opgestaan’. Dit jaar zingen we ook een lied dat het verdriet van Jezus’ moeder Maria duidelijk maakt. Het lied Stabat Mater zingen we op Goede Vrijdag, nadat Jezus Zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Zo bijzonder! Dat ik het Evangelie zo graag de wereld in wil brengen heeft eraan bijgedragen dat ik als vrijwilliger bij het Nederlands Bijbelgenootschap aan de slag ben gegaan.”

Wat is de meerwaarde van een bijbelrooster in de Veertigdagentijd?
“Zo’n rooster helpt mij om geraakt te worden door de verhalen die aan Pasen voorafgingen. Moet je je eens voorstellen: in Jeruzalem riep men eerst ‘Hosanna voor Koning Jezus!’ En even later is het enthousiasme voor de Heer verdwenen en moet Hij zich in eenzaamheid op Zijn sterven voorbereiden. Als ik die gedeelten lees, voel ik gewoon Jezus’ eenzaamheid en dan dringt de Paasboodschap écht tot mij door.”

"Als mensen ons huis binnenkomen, leg ik met alle plezier aan de hand van deze schildering de boodschap van het evangelie uit."

Wat zou je willen meegeven aan christenen die alleen op Goede Vrijdag en Pasen bij Jezus’ dood en opstanding stilstaan?
“De Veertigdagentijd zie ik als een geschenk van God. Stel je voor dat je van je man of vrouw een kostbaar cadeau zou krijgen – en je zou er daarna niet meer naar omkijken. Dat is schrijnend! Het is heel pijnlijk als de ander niets met dat cadeau doet. Ik ben ervan overtuigd dat het God ook pijn doet wanneer we Zijn cadeau (het bloedoffer van zijn Zoon, red.) te gemakkelijk naast ons neerleggen.”

Jarenlang was Janny’s man actief met een eigen bedrijf: schilderwerk op hout. In Hindeloopen en omgeving was het een eeuwenoude traditie om op houten bedstee wanden Bijbelse voorstellingen te beschilderen. In de loop der jaren heeft hij in huis deze traditie in ere hersteld. Op één van de kamerdeuren is te zien hoe het Paaslam (symbool voor Jezus, red.) werd doorstoken (zie de foto bovenaan). “Als mensen ons huis binnenkomen, leg ik met alle plezier aan de hand van deze schildering de boodschap van het evangelie uit,” aldus Janny.

Wie wil toeleven naar Pasen met een bijbelleesrooster kan nog steeds online aanhaken.

Klik hier voor meer informatie over het leesplan!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify