Bas Heijne

God

15 april 2019 door Dick van den Bos

Bas Heijne erkent dat het leven zonder God vaak zinloos is: "Je moet hard werken om zin te vinden"

"Als je los bent van een vast geloof en niet opgroeit in een soort bedding die houvast geeft vanaf de wieg, dan is de leegte makkelijk aanwezig. Wat heeft het leven dan voor zin? Ik vind dat ik die zin dan zelf moet geven, anders is het zinloos", zegt Bas Heijne, columnist bij NRC Handelsblad.

"Deze levensopvatting is inderdaad hard werken. Maar het geeft ook spanning en opwekking. Het is voor mij de enige zinnige manier. Ik snap dat je het leven wil inkleuren, maar het is juist spannend als je het open laat. Dan moet je jezelf in het spel brengen."

Bekijk een fragment en klik hier om de volledige uitzending terug te kijken:

Reacties

Ik ben zelf op tamelijk hoge leeftijd tot geloof gekomen, mede omdat ik begreep dat het niet mogelijk is om autonoom te bepalen wat goed en slecht is, wat zin heeft en wat niet of wat de beste versie van mijzelf zou kunnen zijn, terwijl duidelijk is dat de dingen die ik meemaak een bedoeling en een waarde hebben. Dat kan ik alleen oplossen als ik toegeef dat ik heteronoom ben, dat ik zelf niet kan vaststellen wat het beste is, omdat ik mijzelf niet maak noch heb gemaakt, ik weet mijn eigen bedoeling niet. God maakt uit wat het beste is!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify