Nieuws

12 april 2019 door NPV Zorg

NPV opent meldpunt om beeld te krijgen van ervaringen zwangere vrouwen met NIPT

Om een beeld te krijgen van ervaringen die zwangere vrouwen hebben met NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), heeft de NPV het Meldpunt NIPT geopend. De officiële lancering vond vandaag, donderdag 11 april, plaats in Babypark Kesteren.

De NIPT is een bloedtest die sinds twee jaar standaard wordt aangeboden aan alle zwangeren en screent op onder meer het syndroom van Down. In het eerste jaar dat de NIPT werd aangeboden, hebben ongeveer 4 op de 10 zwangere vrouwen deze test laten doen.

Vrouwen dienen zelf te kiezen of ze zich al dan niet laten testen op een DNA-afwijking bij hun ongeboren kind. De NPV heeft van meet af aan gewezen op de mogelijke risico’s van de NIPT, zoals subtiele druk om aan de screening mee te doen, het gevaar van zogeheten routinisering, eventuele nevenbevindingen en mogelijke stijging van het aantal abortussen bij een hoge uptake van de NIPT. Ook de acceptatie van mensen met een beperking is een aangelegen punt.

De NPV is benieuwd naar de ervaringen van zwangere vrouwen rond de NIPT en wil met de uitkomsten van dit onderzoek de voorlichting over keuzeafwegingen verbeteren. De uitkomsten zullen ook worden gebruikt om de maatschappelijke discussie over het doel en het effect van de NIPT op gang te brengen.

Wie de vragenlijst invult, maakt kans op een waardebon ter waarde van € 100. Ook vrouwen die niet door het onderzoeksbureau zijn benaderd, worden van harte uitgenodigd hun ervaringen te delen. Uiteraard op basis van anonimiteit.

Foto: De officiële lancering van het Meldpunt NIPT. Rechts NPV-directeur Diederik van Dijk.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify