Maarten Kommers

God

11 april 2019 door Redactie OnMission

Maarten Kommers is avontuurlijk, flexibel, intuïtief, gezinsman en OMF-directeur

Maarten Kommers staat ruim twee jaar aan het roer bij zendingsorganisatie Overseas Missionary Fellowship (OMF). Een organisatie die zich richt op zendingswerk in Oost-Azië. Een interview met de 40-jarige Maarten als directeur-bestuurder, maar ook als mensenmens.

Je bent directeur van OMF, hoe ben je daartoe gekomen?
"Tijdens mijn studententijd kwam ik al in aanraking met OMF via een stage van mijn landbouwopleiding. Na mijn studie heb ik zes jaar gewerkt in het agrarisch onderzoek en advies. In 2008 zijn we als gezin namens de GZB uitgezonden naar Peru. Daar heb ik acht jaar gewerkt als organisatiedeskundige en toeruster van gemeenten. Toen we ons aan het oriënteren waren voor een remigratie naar Nederland kwam de vraag of ik directeur wilde worden bij OMF."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Wat voor leiderschapsstijl heb je?
"In Peru was ik een informele leider in een lokaal team. Als nieuwe directeur van OMF kreeg ik veel meer een formele rol. Ik moest mezelf opnieuw leren kennen en onderbouwen wat ik belangrijk vind en waarom. Het was zoeken naar een goede invulling van je rol en tegelijkertijd jezelf blijven. Ik heb een coachende en dienende leiderschapsstijl. De OMF-organisatie moet mensen dienen, niet anders om. Ik wil dat OMF-mensen op hun plek zitten. Een organisatie bestaat uit mensen en niet uit structuren.

"We zeiden vroeger wel eens: 'Papa preekt op zondag en mama door de week'."

Ik zoek mijn eigen ruimte binnen OMF Internationaal, soms met afwijkende constructies. Ik vind het niet erg om buiten de geijkte paden en procedures te wandelen. Ik denk graag mee over nieuwe vormen van zendingswerk en uitzendingen. Bijvoorbeeld hoe we 55+-ers kunnen begeleiden naar Azië. Hun leven ziet er heel anders uit dan een jong stel / gezin wat de zending in wil gaan. Ik maak me hard voor hun plek in het zendingsveld. Dat kan zijn door een half jaar op en vervolgens een half jaar af in Azië te werken."

Waar lig je wel eens wakker van beroepshalve?
"Op 13 april organiseren we de jaarlijkse OMF-dag. Dat evenement geeft een piek qua werkbelasting. Er wordt dan veel van de OMF-medewerkers gevraagd. Toch is het goed om zo’n dag te organiseren en om contact te houden met de achterban en zending in Oost-Azië een gezicht te geven."

Welke accenten leg je als directeur binnen de organisatie?
"We weten wie we zijn als OMF International met een geschiedenis van meer dan 150 jaar. Als OMF Nederland zetten we de laatste jaren sterk in op het thema aanbidding. Het helpt om onze identiteit nieuwe woorden te geven en accenten aan te brengen. In Openbaring 7:9 staat dat een grote menigte, die niet te tellen is, uit alle landen en volken, van elke stam en taal voor de troon van het Lam staat. Dat is wat ons drijft, en ons het verlangen geeft om de volken van Oost-Azië te bereiken. Het is ons verlangen om de aanbidding van God te verankeren in de organisatie, zowel bij de dagelijkse werkzaamheden op kantoor in Nederland of ver weg in Oost-Azië."

"Ik ben allergisch voor conflicten. Zo’n situatie moet ik scheiden van mijn persoonlijke gevoelens."

Welke tien begrippen passen bij jou?
"Denker, flexibel, snelle schakelaar, eigenwijs, gezins-man, intuïtief, avontuurlijk, onderweg zijn, opladen door alleen te zijn, plezier hebben op onbekend terrein."

Hoe geef je je geloof vorm?
"Wil ik gevoed worden, dan moet ik langere tijd met God doorbrengen. Ik heb tijd nodig om in de rust te kunnen komen, zaken te doordenken en op te schrijven. Na onze remigratie heb ik anderhalf jaar met vallen en opstaan gezocht naar een juiste balans daarin. Gelukkig is God geduldig. Over een maand heb ik een retraite voor mezelf in geboekt. Daarnaast wandel ik een dagdeel per maand om te reflecteren. Dan neem ik mijn Bijbel mee, die ik lees terwijl ik een lekker bakkie koffie drink tijdens de wandelpauze."

Waar krijg je energie van?
"Reizen naar nieuwe gebieden. Hoe werkt het daar in het onbekende? Dat je bij een supermarkt in een vreemd land met handen en gebaren duidelijk maakt wat je wil en er samen uit komt of juist niet. Of dat je in Nederland een bekende tegenkomt, een small talk hebt, maar al snel de diepte in gaat. 'Hoe gaat het nu écht met je?' Ik wil tijd maken voor mensen. Er is altijd wel een moment dat je iemand kan bemoediging of liefdevolle woorden kan delen. Ik heb dat vanuit mijn opvoeding meegenomen. Mijn vader is predikant. We zeiden vroeger wel eens: 'Papa preekt op zondag en mama door de week'. Maar er waren altijd woorden van hoop. Dat heb ik overgenomen."

Wat zit in jouw ‘allergiezone’?
"Ik ben allergisch voor conflicten. Zo’n situatie moet ik scheiden van mijn persoonlijke gevoelens. Als er een conflict is, moet ik het snel uitspreken en ‘afhandelen’. Dan wil ik best een stapje opzij doen en mijn eigen visie, mening aan de kant te zetten, zodat de vrede hersteld wordt. Vooral in de rol waarin ik nu zit is dat een uitdaging, want je moet regelmatig lastige keuzes maken en daar hoort conflict bij."

Lees het complete interview met Maarten Kommers op OnMission.nl!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify