Synode CGK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 april 2019 door Jeffrey Schipper

Synode CGK buigt zich dit najaar opnieuw over vrouw in ambt

Wel of geen vrouw in het ambt? Deze vraag is binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken weer actueel, nadat prof. dr. Herman Selderhuis onlangs de noodklok luidde. De generale synode van de CGK buigt zich dit najaar over deze kwestie, laten het Reformatorisch en Nederlands Dagblad weten.

De particuliere synode van het oosten, gevormd door kerken uit Midden- en Oost-Nederland, diende het verzoek in om het eerder genomen besluit in 1998 over de vrouwenkwestie opnieuw te toetsen "op houdbaarheid". De CGK spraken toen uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt."

De kwestie is momenteel uiterst actueel. Binnenkort stelt de Ankergemeente in Nieuwegein de ambten open voor vrouwen. Daarmee is de kans groot dat deze CGK/NGK-samenwerkingsgemeente dit voorjaar als eerste gemeente in de CGK vrouwelijke ambtsdragers krijgt. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte CGK-synodepreses P. D. J. Buijs deze week nogmaals. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

De particuliere synode van het oosten onderstreept dat "het voortbestaan van onze kerken ter discussie staat" en juicht het niet toe wanneer samenwerkingsgemeenten de CGK zouden verlaten. Tegelijkertijd is het niet houden aan gemaakte afspraken volgens de particuliere synode "in strijd met de katholiciteit van de kerk.”

Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:

Foto: website CGK


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

Het NT kent geen landelijke synode van een denominatie, maar legt de focus op de plaatselijke gemeenten; en leert dat aan de oudsten (een raad van episkopos, mannen als leidinggevenden) de taak van leidinggeven en toezicht over de plaatselijke “kudde” wordt opgedragen. De oudsten werden bijgestaan door diakonoi (dienaren of diakenen). Deze dienaren waren blijkbaar zowel mannen als vrouwen. Vandaag zullen we moeten bidden en smeken om een doorwerking van Zijn Geest die het mogelijk maakt als Lichaam te functioneren, naar het model van het NT.
V
"Vandaag zullen we moeten bidden en smeken om een doorwerking van Zijn Geest die het mogelijk maakt als Lichaam te functioneren, naar het model van het NT. " Wat zeg je eigenlijk Dirk Kroon? Werkt Zijn Geest niet bij andere denominaties die wél vrouwen in ambt accepteren? Werken ze niet naar het model van het NT?

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!