Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 april 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom juf Ank aan de slag gaat op een school met de Bijbel

"Basisschool De Klimop kan haar deuren wel sluiten, lijkt het. Na conciërge Volkert vorige week vertrekken Juf Helma (pensioen), meester Anton (promotie). En ook nog juf Ank, die het licht weer heeft gezien en leerkracht wordt op een school met de Bijbel," merkt ds. Otto Grevink op naar aanleiding van de laatste aflevering van De Luizenmoeder.

"Juf Ank heeft er genoeg van. Kinderen hebben niks aan het steberige gedrag van hun ouders, maar hebben basisvertrouwen nodig." Grevink citeert de juf:

'Basisvertrouwen. Dat is wat hier ontbreekt. Vertrouwen in een goede afloop. In elkaar. In dat het goed is zoals het is. Ik moet hier enkel nog dealen met ouders die hun kinderen inzetten om hun bodemloze bestaan te rechtvaardigen. Allemaal wonderkindertjes die vooral niet mogen falen, omdat er geen enkel besef meer is dat we deel uitmaken van een groter geheel. Dat we gedragen wordt door elkaar. Zodat iedereen zich geborgen en gesteund kan voelen. Ook als je faalt of mislukt, of niet de grootste waffel hebt. We zijn allemaal mensen, Pjotr Jan (directeur van de koepel), en er is één hardnekkige overeenkomst: we hebben allemaal de onweerstaanbare drang om elkaar op een goed moment de hersens in te slaan. Dus als jij dan met je dikke portemonnee en je Audi A6 in het sprookje gaat geloven dat je werkelijk wat voorstelt, dan richt ik mij op het sprookje van geloof, hoop en liefde.'

"Het Bijbelse verhaal van geloof, hoop en liefde, stelt geen hoge eisen, maar geeft hoop dat het goed komt. Met de wereld, met jou, met je kind. We maken deel uit van een groter geheel. We vallen niet door de bodem als het een keer tegenzit of misgaat of zelfs door eigen toedoen mislukt. Dat kinderen duidelijk maken kan hen dat basisvertrouwen geven waarin ze ongedachte talenten laten zien," aldus Grevink.

Lees hier de volledige blog van ds. Otto Grevink.

Reacties

H
Ik had veel gehoord en gelezen over de serie. Een paar weken geleden heb ik een aflevering gekeken. Was wel grappig, maar om nou te zeggen dat ik er voor thuis blijf? Dat dan weer niet.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events