Kees van der Staaij

Nieuws

09 april 2019 door SGP

Eerste Kamer verwerpt initiatiefwet SGP; Van der Staaij: “Wel woorden, geen daden”

“Wel mooie woorden, maar als het erop aankomt geen daden!” Zo reageert SGP’er Kees van der Staaij op de verwerping van zijn initiatiefwet in de Eerste Kamer om in de Grondwet een drempel te leggen voor de overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan de EU. In 2015 nam de Tweede Kamer het initiatief-Van der Staaij aan. De Eerste Kamer liet het vandaag afweten.

De SGP vindt dat het minder makkelijk moet zijn om onze nationale bevoegdheden over te dragen aan ‘Brussel’. Dat kan door in de Grondwet te bepalen dat zo’n overdracht alleen plaats mag vinden als zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer daarvoor een twee-derde meerderheid is. In meerdere Europese landen is dat al zo geregeld.

In de Tweede Kamer werd de initiatiefwet Van der Staaij aangenomen met de steun van VVD, PVV, CU, SP, 50+ en de Partij voor de Dieren. Dat gebeurde in 2015. Vandaag kwam de wet in stemming in de Eerste Kamer, maar die verwierp de wet. Alleen de fracties van SGP, CU, PVV, SP, Partij voor de Dieren en 50+ stemden voor.

Van der Staaij vindt dit tekenend voor hoe het in Den Haag gaat over Europa. “Je ziet weer hoe om politieke redenen een streep door dit voorstel wordt gezet. De angst van partijen als CDA en VVD is dat Europa op slot gaat. Als het puntje bij paaltje komt, gaat Europa voor alles,” reageert Van der Staaij. “Het is goed als kiezers dat beseffen als ze op 23 mei weer kunnen kiezen voor het Europese Parlement.”

Reacties

Kees,

Je goede initiatief over enige tijd nog een keer indienen. FvD mag dan wel meestemmen.

Een gevaarlijke ontwikkeling die centralisatie van macht in Brussel.

Macht corrumpeert te allen tijde. Laten we kleinschalig besturen én teven een goede buur zijn.
REAGEER
H
De wortels worden blootgelegd. Forum voor Democratie pleit voor een bindend referendum over een Nexit. Ik zeg doen!
Ben je nu al vergeten hoe het referendum in Groot Brittannië ging: groots lobbyen voor Brexit, terwijl niemand de consequenties overzag en er nu al 3 jaar wordt "gepraat" over Brexit. Bindende referenda moeten alleen bindend zijn bij een 100% opkomst.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify