dr. C. S. L. Janse

Nieuws

12 april 2019 door Reformatorisch Dagblad

Voormalig RD-hoofdredacteur vindt dat Baudet seculier nationalisme promoot

"De christelijke partijen zagen de Nederlandse natie als een christelijke of zelfs een protestantse natie. Dat is een heel ander spoor dan het nieuw rechts van Baudet, Wilders en andere populisten," schrijft dr. C. S. L. Janse in het Reformatorisch Dagblad.

"In de orthodox-protestantse traditie was vaderlandsliefde vanzelfsprekend," merkt de voormalig hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad op. "Men voelde zich verbonden met het eigen land, met het nationale verleden, met koningshuis, vlag en volkslied. Dat had ook een religieuze dimensie. (...) Kersten, de oprichter van de SGP, liet zich in zijn politieke optreden sterk leiden door een ideaalbeeld van kerk en staat in de 17e eeuw.

Het zal duidelijk zijn dat dit een volstrekt ander nationalisme, een volstrekt andere oriëntatie op de natie is dan we bij Baudet aantreffen. Bij hem vinden we een seculier nationalisme. Hooguit een vorm van cultuurchristendom, dat gebruik maakt van theologische begrippen. Zo sprak Baudet op de verkiezingsavond in zijn overwinningstoespraak over de wederopstandingsgedachte. Zijn partij was de partij van de wedergeboorte. Hij was naar het front geroepen om het land te redden. De nationale trots moest hersteld worden. Op die rots wilde hij zijn zuil bouwen."

Janse maakt duidelijk dat FvD-stemmers met name afkomstig zijn van de PVV, VVD en het CDA. "De vraag is in hoeverre hij er ook in geslaagd is om in refokring stemmen te trekken. (...) Over het geheel genomen is het beeld echter wel dat ook in refokring de keuze bij de stembus minder dan vroeger ingegeven wordt door principiële motieven."

CIP.nl sprak onlangs met een aantal christelijke FvD-kiezers. Lees: Monsterzege Thierry Baudet: Waarom christenen stemmen op Forum voor Democratie.

Lees het volledige commentaar van dr. C. S. L. Janse in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify