Dagelijks leven

17 april 2019 door Patrick Goede

Dave Bentley runt een christelijk vakantiepark in Frankrijk: "De meeste mensen denken dat ik gek ben"

Leven met God in Frankrijk. Dave Bentley, de nieuwe directeur van Le pas Opton, doet het. Hij runt een christelijk vakantiepark in Frankrijk. Hij blikt met CIP.nl terug op zijn eigen vakantieherinneringen en vertelt ons waarom een christelijk vakantiepark zo'n fantastisch idee is.

Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays is een internationaal christelijk vakantiepark gelegen aan de westkust van Frankrijk, in de Vendée. Een warme, open sfeer, het ongedwongen programma en de allerbeste sprekers en aanbiddingsleiders garanderen een ontspannen en plezierige vakantie voor jong en oud.

Dave, hoe is het om een christelijk vakantiepark te runnen?
"Ik ben net een maand geleden begonnen. Tot dusverre is het erg leuk. Ik ben hier namelijk 6 jaar als gast op vakantie geweest. Het was daarom erg interessant om deze nieuwe kans te krijgen. Ik was hiervoor directeur van een beveiligingsbedrijf in Hamilton in Nieuw Zeeland. Ik deed opdrachten voor de overheid, echt een hoog niveau beveiliging. Ik leidde onder andere een salesteam. Een hele leuke klus om te hebben. Ik genoot ervan, maar het vervulde me niet. De druk van het winst maken, het commerciële gedeelte, dat was niet bevredigend." 

"De meeste mensen denken dat ik gek ben dat ik dit doe. 14 mei is de start van het seizoen, dat is een harde deadline en er moet nog veel gebeuren. Ik vond een salesteam leiden ook fijn maar het team dat ik nu heb, is echt geweldig. Je hoeft er niet aan te trekken. Je kunt met elkaar praten over wat de gast nodig heeft en waar je ze mee kunt zegenen." 

"Wanneer je in een vreemd land bent, ga je vaak niet naar de kerk omdat je niet weet hoe je daar precies moet komen en wat er aan kerken te vinden is. Maar wij weten dat wel en helpen de gasten daarbij."

"Ik voel mij eerlijk gezegd ook een beetje eenzaam af en toe, mijn gezin is er helaas nog steeds niet. Dan voel ik me soms nog niet helemaal thuis. Vorige week zag ik ze gelukkig weer. Maar we zullen af en toe een maand van elkaar gescheiden zijn. De zegen van dit hele gebeuren is dat ik in mijn vorige baan veel meer moest reizen dan dat ik nu moet doen. Ik voelde toen heel erg dat ik mijn gezin miste, dus ik moest ook deze keus maken vond ik zelf. Verhuizen naar Frankrijk. Erg interessant. In augustus verhuist mijn gezin hierheen, gelukkig."

Hoeveel mensen komen er jaarlijks?
"Hoe moet ik dat weten, ik werk hier net een maand, haha! In mei komen er sowieso 500 mensen, daar heb ik echt zin in. Het is bijvoorbeeld geweldig om de bloesem in het park te zien komen. Omdat ik altijd in augustus kwam, heb ik dat niet eerder gezien. De capaciteit is ongeveer berekend op 1100 bezoekers. Het is fantastisch om deel uit te maken van een community als deze. Je kunt jezelf zijn en je eigen ding doen. Je kunt bijbelstudies volgen, aanbidden of zelf op pad gaan. Die flexibiliteit is echt leuk, je kunt echt ontspannen."

"Wanneer je in een vreemd land bent, ga je vaak niet naar de kerk omdat je niet weet hoe je daar precies moet komen en wat er aan kerken te vinden is. Maar wij weten dat wel en helpen de gasten daarbij. Ook zijn er hier fietsen te huur en organiseren we een tien kilometer lange fietstocht naar een koffiehuis waar je leuk kan ontbijten." 

Wat zijn de verschillen met een normaal vakantiepark?
"Alle kinderen kunnen naar een programma met christelijk onderwijs, vermaak en vertier gaan tussen 10 en 12 uur in de ochtend. Want als de kinderen het leuk hebben, hebben de ouders het ook leuk. Al deze dingen zijn bedoeld om te ontspannen en te onthaasten. Als we in Engeland zeggen dat we gaan kamperen, dan heb je gewoon een groot grasveld en dat is het. Maar dit vakantiepark in Frankrijk is werkelijk prachtig. De faciliteiten zijn absoluut fantastisch. Het strand is geweldig, de kinderen zijn er ook erg veilig. Iedereen kijkt uit naar elkaar. Wanneer een kind van een fiets valt en de ouders zijn niet direct in de buurt dan helpen anderen onmiddellijk. Er hangt een gemoedelijke sfeer."

Moest je Frans leren?
"Ik heb een jaar in St. Ettiene doorgebracht als student, toen ik 20 was. Ik kwam terug als vloeiend sprekende Fransman. Maar ik verloor de taal helaas ook weer. Je moet het onderhouden. Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek kreeg ik gelijk een vraag in het Frans: 'Wat betekent het geloof voor jou?' Dat was echt interessant, haha. Ik voel dat het nu beter gaat en ik ben echt aan het leren. Mijn Frans is nog behoorlijk slecht maar iedereen is hier erg geduldig."

"Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat ik hier keer op keer zeer gestresst ben neergestreken. Deze plek helpt om rust te vinden."

Wat zijn jouw meest memorabele vakantieherinneringen?
"Ik ging als jong kind altijd naar het strand, we waren een echte strandfamilie. Dat is hier ook zo mooi aan. Het voelt als thuiskomen. Ik heb altijd dichtbij het strand gewoond. Toen ben ik op een gegeven moment verhuisd naar Coventry, dat erg ver van het strand ligt. Voordat ik kinderen kreeg, ging ik met mijn vrouw naar de Griekse eilanden. Heerlijk om dan onder water een hele nieuwe wereld te ontdekken. De zee is ook zo fantastisch."

Ging je zelf naar christelijke vakantieparken toen je jonger was?
"Nee. Soms was er wel zoiets als strandevangelisatie. Maar dat stelde niet zoveel voor. Mijn vader was een priester dus we hadden nooit tijd voor christelijke feestdagen en vakanties helaas. Ik deed wel mee met een aantal christelijke jeugdkampen, als leider. Het is verbazingwekkend hoe al mijn voorgaande ervaringen in het leven hier samenkomen."

Heb je het idee dat je het hele jaar door op vakantie bent?
"Daar moesten mijn collega en ik erg om lachen laatst. We vertelden elkaar dat we goed moesten onthouden dat we niet op vakantie zijn. Je kunt niet elke dag brie en chocolade eten! We beginnen het nu wel langzamerhand als een andere plek te zien dan onze favoriete vakantiebestemming. Als ik eenmaal een huis heb, zal dat ook anders zijn. Voor nu ben ik vooral met praktische zaken bezig. Als de gasten straks komen gaat het vast ook weer anders voelen." 

Waar moet je nu vakantie gaan vieren? Je favoriete plek is immers je werk geworden.
"Goede vraag. Ze vroegen dat ook tijdens mijn sollicitatie: 'Waar ga je nu heen om vakantie te vieren?' Ik moet een nieuwe plek vinden, ik moet gaan leren skiën bedacht ik mij. Omdat we natuurlijk in de zomer druk bezet zullen zijn. Ja we moeten echt even op zoek naar iets nieuws, haha!"

Wat is het beste verhaal dat je gehoord hebt over het park?
"Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat ik hier keer op keer zeer gestresst ben neergestreken. Deze plek helpt om rust te vinden. Deze plek is zo relaxed omdat je Gods aanwezigheid kunt ervaren. Juist door de aanbidding en het onderwijs dat je hier ontvangt. Ik hoor veel andere mensen met soortgelijke verhalen. Ook mijn kinderen zie ik na zo'n vakantie hier veranderen. Ze keren met meer vertrouwen terug naar school!"

Meer weten over Le Pas Opton? Klik hier voor meer informatie!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify