kleding

Dagelijks leven

08 juli 2019 door Marieke Siderius, Tear

Waarom ik jaren deed over het maken van duurzamere kledingkeuzes (en hoe het toch lukte)

De afgelopen jaren kocht ik regelmatig impuls kleding: nieuw shirtje hier, een vestje daar. Ik wist heus wel dat het waarschijnlijk niet onder goede omstandigheden was gemaakt en dat het zeker niet lang mee zou gaan. Toch duurde het even voordat ik shoppen écht anders aanpakte.

Na zeven jaar bij Tear, begrijp ik steeds beter hoe keuzes die je hier maakt, doorwerken in de levens van mensen aan de andere kant van de wereld. Ook als het gaat om kleding. Ik ben overvoerd met alle duurzame keuzes die je kunt maken, welke leuke alternatieven er zijn en waar je die kunt vinden. Maar het duurde jaren voordat het ook echt landde en mij echt persoonlijk aansprak.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Er kwamen geen lifechanging documentaires aan te pas en andermans goede ideeën over kledingaankopen legde ik moeiteloos naast me neer. Op een gegeven moment dacht ik gewoon: ik heb alle mogelijke middelen, zoals geld en tijd, om hier echt een bewustere keuze in te maken. Laat ik dat dan nu ook doen. Zodat iemand aan de andere kant van de wereld minder de gevolgen hoeft te dragen van mijn milieu(on)bewuste keuzes. Een echte verandering heb ik nog tijden uitgesteld door stug te blijven mopperen over één van de alternatieven, namelijk het kopen bij biologische kledingmerken. Niet mijn stijl, geen leuke stoffen, véél te duur.

Maar dat is natuurlijk niet het enige alternatief en dus ook geen excuus om maar níks te doen. Uiteindelijk vond ik een duurzamer alternatief dat wel bij me past: die leuke (voor mij) nieuwe tweedehandswinkel in m’n Veluwse dorp en toffe online tweedehands winkels. Het gevolg is dat ik nu veel bewuster koop en op zoek ga naar dat wat ik écht nodig heb.

Daar kom ik ook nog wat hobbels tegen. Laatst nog, toen ik zó graag iets feestelijks wilde voor de dag erop. Tweedehands (online) winkels hebben natuurlijk niet de onuitputtelijke voorraad in alle maten en kleuren die je wilt, je moet echt beetje mazzel en tijd hebben. Het blijft dus een zoektocht, maar wel een die écht verschil maakt.

Marieke Siderius is Corporate Communications Officer bij Tear.

Bekijk hier tips voor betaalbare eerlijke kleding!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!