Paul Blokhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 april 2019 door Jeffrey Schipper

Staatssecretaris ChristenUnie sluit gesprek over vaccinatieplicht niet uit

Voor dwang voelt hij niets. Maar als de vaccinatiegraad te ver zakt, wil staatssecretaris Paul Blokhuis een gesprek over verplichting niet uit de weg gaan. Dit bleek maandagavond volgens De Gelderlander uit een debatavond van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) in Kesteren.

Blokhuis is bepaald geen voorstander van een vaccinatieplicht, voegt het Nederlands Dagblad toe. En voor mensen die vanuit een diep gevoeld geloof hun kinderen niet laten vaccineren, heeft hij alle begrip. Tegelijkertijd vindt hij het zorgelijk "als de vaccinatiegraad blijft dalen en de volksgezondheid daardoor in gevaar komt." In dat geval zal hij het gesprek over een vaccinatieplicht wel aangaan. Blokhuis Hij hoopt dat het zo ver niet hoeft te komen.

De avond werd door ruim tweehonderd met name orthodoxe christenen bezocht, maakt Omroep Gelderland duidelijk. In de regio in en rond Kesteren is de vaccinatiegraad met 51,3 % het laagst van Nederland. Naast de staatssecretaris waren er nog een aantal gastsprekers. Ook NPV-directeur Diederik van Dijk, Huisarts Dorrestein uit Ederveen en hervormd predikant ds. Lohuis uit Scherpenisse kwamen aan het woord.

Ds. Lohuis betwijfelt of vaccins nodig zijn, en wat meer is: of zijn gehoor nog wel durft te vertrouwen op God. Al zijn elf kinderen hebben de mazelen gehad, verhaalt hij. En als ze er niet goed uitgekomen waren? Dan was het nog goed geweest. En zijn kinderen zijn er sterker door geworden.

Blokhuis bracht in dat je vaccinatie ook als naastenliefde kunt beschouwen. "Je beschermt er niet alleen je eigen kinderen mee, maar ook hun vriendjes op straat, op school of in de kerk."


Vaccinatie
- Waarom ik als christen mijn kinderen niet heb laten vaccineren
- ChristenUnie-Kamerlid legt uit waarom je kinderen vaccineren een goed idee is
- "Steeds minder reformatorische christenen hebben bezwaren tegen vaccinatie"
- Principiële bezwaren tegen vaccinatie op een rijtje
- Meerderheid Nederlanders wil verplichte vaccinatie
Meer over Vaccinatie »

Reacties

Als iemand bang is dat zijn gevaccineerde kind omgaat met een ongevaccineerd kind en dat wil beletten omdat zijn kind wellicht ziek kan worden, dan gelooft die persoon dus niet dat de vaccinatie concrete bescherming biedt. De profylaxe is blijkbaar gedegradeerd tot een symbolisch gebaar waarmee hij burgerzin of zoiets laat blijken. Ik hoop dat mijn land vrij blijft van dat soort valse burgerzin. Dat Blokhuis vaccinatie brengt als een uiting van naastenliefde bezorgt mij kromme tenen.
Er wordt een hoop gekletst over vaccineren en als staatssecretarissen en ministers de flauwekul argumenten over gaan nemen, dan heeft Satan weer een thema om mensen bang te maken voor niet-bestaande risico's, zodat ze God verlaten in naam van klimaat of vaccinatiegraad. De gedachte om immuun te zijn voor een vreselijke ziekte is erg aantrekkelijk. Bij ziektes met een hoge sterfte, zoals pokken, tuberculose en difterie gaat dat op, bij mazelen niet. Daar gaat de propaganda fout.
Mazelen is een onschuldige kinderziekte, dus als mensen het niet nodig vinden om zichzelf of hun kinderen daartegen te beschermen, dan moeten ze daar vrij in gelaten worden. Hetzelfde geldt voor een aantal andere vaccins tegen aandoeningen waarvan het onwaarschijnlijk is dat iemand er ooit last van krijgt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen