Arjen Lubach

Nieuws

09 april 2019 door EO | Radio 1

Arjen Lubach in De Ongelooflijke Podcast: "Ik wil dat religie uit de openbare ruimte gaat"

In de allereerste aflevering van De Ongelooflijke Podcast praat David Boogerd uitgebreid met presentator, cabaretier, dj, schrijver én overtuigd atheïst Arjen Lubach. Hoe ziet hij een atheïstisch Nederland voor zich? En waarom is hij milder geworden over religie?

“Welke christen gaat nu in zijn eerste podcast tegenover Arjen Lubach zitten?”, zegt podcastpresentator David Boogerdmet een knipoog. Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. “Ik wil niet naar een religie-loos bestaan”, vertelt de Zondag met Lubach-ster. “Ik wil alleen dat het uit de openbare ruimte gaat, dat de indoctrinatie met kinderen verdwijnt en dat de bemoeienis met andere mensen weggaat.”

Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. Op de vraag wat de gevolgen zijn als de secularisatie doorzet, antwoord Lubach: “Je sluit in ieder geval de deur voor het toelaten van de dingen die je niet kan bewijzen. Dan wordt het een zuivere discussie: ‘Wat zijn mensenrechten?’ en ‘Wat doen we met de verhouding tussen man en vrouw?’. Maar het lijkt me ook een heel saaie wereld.”

Theoloog des Vaderlands Stefan Paas is volgens Boogerd “een van de scherpste denkers over religie van dit moment”. Hij geeft als vaste gast verdieping en duiding bij de verschillende thema’s die besproken worden. Boogerd: “Paas kan als geen ander religie en theologie vertalen naar het publieke debat. Dat bewijst hij dagelijks op Twitter. Hij verbindt zijn brede kennis met scherpe opinies en interessante weetjes.”

Luisteren
'De Ongelooflijke Podcast' is te beluisteren via: iTunes, The Podcast App en de website van NPO Radio 1. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering van 'De Ongelooflijke Podcast'.

Reacties

Aangezien religie de uitkomst is van een zoektocht naar fundamentele vragen (wie ben ik werkelijk? waar ga ik naar toe? waar komt mijn wereld vandaan? hoe weet ik of ik iets goed doe? enz) kan het nooit uit de openbare ruimte weg gehaald worden. Kinderen willen dolgraag geïndoctrineerd worden, dat is zo ongeveer waar de onmisbare rol van hun vader en moeder op neer komt. Van atheïsme worden kinderen in ieder geval niet wijzer.
REAGEER
Hebreeën zegt: Geloof nu is de zekerheid van de dingen die je hoopt en het bewijs van de dingen die je niet ziet. Verder is het moeilijk om binnen te gaan zonder geloof. Sterker nog, dat wat van het vlees is, kan dat wat van de Geest is, niet beërven.Ook voor Lubach geldt dat het onmogelijk is om binnen te gaan zonder geloof. Aan kinderen heeft God het geopenbaard en voor wijzen verborgen gehouden. Bovendien zou een wedergeboorte moeten plaats vinden om überhaupt iets van God te kunnen ontdekken. Want het wordt geopenbaard door de Geest.
REAGEER
S
Niet lang geleden daar een interessante discussie over gezien op een ander forum: vrijheid van godsdienst behalve in de openbare ruimte is natuurlijk helemaal geen vrijheid. Don't ask, don't tell (en dat is nog veel milder), dat is volgens mij niet wat Lubach wil.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify