pastoraat

Dagelijks leven

09 april 2019 door Eleos

Annelieke maakt onderscheid tussen ziekte en geloofscrisis: "Dit kan helpen om de relatie met God te herstellen"

Ze wilde al vanaf het begin van haar studie geneeskunde psychiater worden. Waarom? "Ik vind het interessant dat het in de psychiatrie gaat om de hele mens gaat. Verder vind ik het boeiend hoe lichamelijke problemen psychiatrische symptomen kunnen veroorzaken en andersom. Het is de kunst om te begrijpen wat er aan de hand is en dat niet alleen te vertalen in medisch-psychiatrische termen, maar ook in de woorden van de persoon die bij je in de kamer zit.”

Eleos is specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. We zoeken voortdurend collega’s die hun christelijke identiteit een plek willen geven in hun werk als behandelaar of begeleider.

Annelieke werd geen zzp’er, zoals velen van haar collega’s, maar ging bewust bij Eleos aan de slag. "Wat me daar trekt is de diversiteit aan cliënten en ziektebeelden. Dit houdt me breed inzetbaar en up-to-date binnen min vakgebied.”

Veel kansen
Annelieke uit Heerde vindt de samenwerking binnen een team met meerdere behandelaars interessant en zinvol. "Het biedt veel kansen, omdat de verschillende behandelaars allemaal iets anders bijdragen aan het herstel van cliënten. Uiteraard in goed overleg met hen. We werken prima samen om hun goede zorg te geven, zodat zij zich gehoord en gezien voelen.” Daarnaast houdt ze van de technische aspecten van het werk, zoals het vinden van passende medicatie. Zelfs aan het vastleggen van gesprekken en handelingen heeft ze geen hekel, zegt ze. Echt niet? Wordt ze niet moe van alle registraties en bureaucratische regeltjes? In de landelijke pers en politiek wordt toch niet voor niets zoveel over de hoge regeldruk in de zorg geklaagd?

"Een psychiater die dit verschil tussen ziekte en geloofscrisis snapt, kan helpen om de relatie tussen cliënt en God te herstellen."

"Die belasting bestaat zeker, maar aan de andere kant hoort verslaglegging gewoon bij het principe van verantwoording afleggen. Het is belangrijk voor het vervolg van de behandeling en voor de zorgverzekeraar. Eleos is daarin op de goede weg.”

Hoewel er weleens wordt geklaagd dat regiebehandelaars in de ggz weinig direct contact met hun cliënten hebben, herkent Annelieke dat niet in haar werk. "Ik spreek mijn cliënten regelmatig. Gelukkig wel, want dat is een voorwaarde voor een goede behandeling. Natuurlijk doe je in een team niet alles in je eentje, maar dat is niet erg. Integendeel! Zo lang je als regiebehandelaar maar aanspreekbaar blijft voor de cliënt.”

Praten over geloof
Als christelijke psychiater kun je iets extra’s bieden boven een niet-christelijke collega, stelt Annelieke. "Mensen hoeven niet te aarzelen om te praten over hun geloof, omdat ze van de behandelaar mogen verwachten dat die hun vragen en problemen begrijpt. Dat is niet bij elke ggz-instelling het geval. Eleos biedt die ruimte heel bewust. Al bij de intake komt het geloof heel expliciet naar voren.

Verder is het mooi om vanuit je vak als medisch specialist te kunnen onderscheiden wat ziekte- en wat geloof gerelateerd is. Zo is er een mooie internetmodule die onderscheid maakt tussen een dwangstoornis en geloofsvragen waar mensen in verstrikt kunnen raken. Een psychiater die dit verschil tussen ziekte en geloofscrisis snapt, kan helpen om de relatie tussen cliënt en God te herstellen.”

"Durf te vragen naar termen uit het geloofsleven van de cliënt die je zelf niet bekend zin."

Genezen
Het mooist van haar werk is dat herstel van een patiënt. Ook al is dat niet altijd volledig. "Mensen kunnen herstellen van een psychiatrische ziekte. Het is geweldig om patiënten door de juiste behandeling te helpen hun weg te vinden met een ziekte die niet overgaat, zoals een bipolaire stoornis of een ernstige, psychotische kwetsbaarheid.”

Herstel en identiteit
Wie bij Eleos als psychiater aan de slag wil, moet allereerst openstaan voor alle denominaties binnen het christelijk geloof, vindt Annelieke. "Durf te vragen naar termen uit het geloofsleven van de cliënt die je zelf niet bekend zin. Wees bereid om het vak van psychiater in de breedte uit te oefenen en beperk je niet tot je eigen specialisatie binnen de psychiatrie. Wie graag in de breedte van de psychiatrie werkt, in een team, met aandacht voor herstel en identiteit, maar ook voor zorg binnen de wettelijke richtlijnen, kan zich bij Eleos goed ontplooien.”

Lees hier meer over het werk van Eleos!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify