Anne Schipper

God

09 april 2019 door Jeffrey Schipper

Anne Schipper verdiepte zich 30 jaar in C. Rijnsdorp, calvinisme en cultuur

"C. Rijnsdorp ontdekte dat theologen als Calvijn en Kuyper erg positief stonden ten opzichte van Gods gaven in kunst en cultuur. Rijnsdorp sprak daarom de theologen in eigen kring aan op hun gebrek aan visie op deze levensterreinen," aldus dr. Anne Schipper (links op de foto) in het Reformatorisch Dagblad. Afgelopen vrijdag promoveerde hij aan de Theologische Universiteit te Kampen naar aanleiding van zijn proefschrift 'Het volk aan de kunst. C. Rijnsdorp, calvinisme en cultuur: de calvinistische paradox van het cultureel tekort'.

Cornelis Rijnsdorp wilde als neocalvinist vanuit het bijbels cultuurmandaat het calvinistisch volksdeel 'aan de kunst' brengen. Met zijn dubbele cultuurtaak, artistiek-scheppend en pedagogisch-beschouwend, heeft hij een halve eeuw geprobeerd de 'calvinistische paradox van het cultureel tekort' te doorbreken. In zijn proefschrift en boek 'Het volk aan de kunst' reconstrueert Schipper Rijnsdorps program van culturele volksopvoeding in het spanningsveld van calvinisme en cultuur.

Het eeuwenoude spanningsveld tussen calvinisme en kunst komt in het werk van Schipper uitgebreid aan bod. Dit onderzoek reconstrueert Rijnsdorps program van culturele volksopvoeding in het cultuurleven en de kunstpraktijk van het calvinistisch volksdeel tussen circa 1920 en 1970. "Zijn levenswerk onderstreept hoe belangrijk het is om de Bijbelse roeping in kunst en cultuur te verstaan en zo de bezieling en getuigenis daar vorm te geven," aldus Schipper in het RD.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify