Stefan Paas

Nieuws

08 april 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog Stefan Paas: "Wat is er mis met gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes?"

NRC bezocht twaalf keer het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam en vond naar eigen zeggen niets verdachts. Ook theoloog Stefan Paas vindt de ophef over de omstreden school overdreven. "Wat is er dan mis met gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes? Zolang ze maar dezelfde lessen krijgen en hetzelfde examen doen," schrijft hij op zijn Twitterpagina.

Het Cornelius Haga Lyceum ligt onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bekend maakte dat een aantal medewerkers van de islamitische middelbare school het lesprogramma aan "salafistische geloofsleer" zou wijden. Zij zouden banden onderhouden met het Kaukasus Emiraat. Deze organisatie zat onder meer achter de aanslag in de metro van Moskou in 2010. NRC Handelsblad spreekt slechts van 'een omstreden school met enthousiaste leerlingen'.

Paas: "Scheiding van jongens en meisjes is geen ongelijke behandeling, zolang ze dezelfde lessen krijgen en dezelfde faciliteiten. Jongens en meisjes zitten in afzonderlijke klassen of in dezelfde klas naast elkaar, gescheiden door middenpad. Meisjes zitten dus niet achteraan ofzo. Pedagogisch is er overigens best iets te zeggen voor gescheiden onderwijs. Het is in ieder geval geen schreeuwend onrecht of iets dergelijks. Dat gebeurde hier lange tijd, en in veel landen nog. 

Wat dat bidden betreft en dergelijke: zolang er godsdienstvrijheid is in dit land, mogen moslims helemaal zelf weten hoe ze bidden, met wie en wanneer. Vergelijkingen met Apartheid, Rosa Parks etc. slaan nergens op, want dan kun je ook vrouwenvoetbal, herenclubs of jongensspeelgoed racistisch vinden. Als gezegd: gescheiden onderwijs kwam en komt overal voor.

Voorts wijs ik er graag op dat het in Ned niet verboden is 'uit de tijd' of 'ouderwets' te zijn (volgens wiens normen?), en dat 'wij' heus niet allemaal hetzelfde denken in dit land. Kortom, als u de islam maar niks vindt, zeg het dan gewoon en ga niet ingewikkeld doen over het zogenaamde onrecht dat meisjes (jongens niet?) zou worden aangedaan door gescheiden onderwijs.

Tot slot: als duidelijk zou zijn dat deze school meisjes duidelijk benadeelt ten opzichte van jongens, dan deugt dat natuurlijk niet. Maar argumenten daarvoor heb ik nog niet gehoord."

Reacties

Ik ben het wel met Stefan Paas eens. Laten we e.e.a. niet nodeloos opkloppen. Welke harde bewijzen zijn er dat er banden met terreurorganisaties zijn? Daarbij: het sentiment ligt op de loer dat 'dan alle geloofsrichtingen maar met hun scholen opgeheven moeten worden', ofwel met werpt het kind met het badwater weg. Terwijl het probleem veel gerichter kan worden aangepakt als duidelijk is waar dat probleem zich bevindt.
REAGEER
S
Het klinkt heel raar maar terrorisme zie ik niet als het grootste probleem maar wel regionale invoering van de sharia zoals in Indonesië en in tal van Afrikaanse landen gebeurd via het principe van 'zelfbestuur'.
S
^^ Atjeh dus, als regionaal voorbeeld in Indonesië.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify